żona spłaca dług firmowy męża, oświadczenie o uznaniu długu

• Autor wątku Autor wątku zuzia65
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zuzia65

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Mąż kilka lat temu zaciągnąl kredyt na firmę, ja podpisałam zgodę.Nie płaci zadłużenia. Teraz sądownie bank uzyskał klauzulę wykonalności na mojej osobie.W rozmowach z bankiem, dostałam zgodę na spłatę w ratach, wywiązywałam się ze spłat. Przysłano mi do podpisania oświadczenie o uznaniu długu. Nie podpisałam. Bank, pomimo tego ze płacę przekazał sprawę do komornika o ściąganie długu z mojej osoby.
pytanie: czy bank ma prawo zmuszać mnie do podpisania takiego oświadczenia?
Czy to oświadczenie oznacza ,że w całości przejmuję dług męża i od tego momentu będę odpowiadać za niego nie tylko jak do tej pory majątkiem wspólnym z małżeństwa, ale wtedy już całym swoim majątkiem?
I czy mogę się gdzieś odwołać, jeśli według uzgodnień z bankiem, wywiązywałam się z wpłat?

zuzia65 napisał:
czy bank ma prawo zmuszać mnie do podpisania takiego oświadczenia?
Nie zmuszał. Groził ci, przystawił pistolet do skroni?
zuzia65 napisał:
ja podpisałam zgodę.
Więc odpowiadasz na równi z mężem za ten kredyt.
zuzia65 napisał:
Czy to oświadczenie oznacza ,że w całości przejmuję dług męża i od tego momentu będę odpowiadać za niego nie tylko jak do tej pory majątkiem wspólnym z małżeństwa, ale wtedy już całym swoim majątkiem?
Uznajesz dług. I w/g przepisów KRO
Art. 41.35) § 1. Jeżeli małżonek zaciągnął zobowiązanie za zgodą drugiego małżonka, wierzyciel może żądać zaspoko- jenia także z majątku wspólnego małżonków. § 2. Jeżeli małżonek zaciągnął zobowiązanie bez zgody drugiego małżonka albo zobowiązanie jednego z małżonków nie wynika z czynności prawnej, wierzyciel może żądać zaspokojenia z majątku osobistego dłużnika, z wynagrodzenia za pracę lub z dochodów uzyskanych przez dłużnika z innej działalności zarobkowej, jak również z korzyści uzyskanych z jego praw, o których mowa w art. 33 pkt 9, a jeżeli wierzytelność powstała w związku z prowadzeniem przedsiębiorstwa, także z przedmiotów majątkowych wchodzących w skład przedsiębiorstwa. § 3. Jeżeli wierzytelność powstała przed powstaniem wspólności lub dotyczy majątku osobistego jednego z małżonków, wierzyciel może żądać zaspokojenia z majątku osobistego dłużnika, z wynagrodzenia za pracę lub z dochodów uzyskanych przez dłużnika z innej działalności zarobkowej, jak również z korzyści uzyskanych z jego praw, o których mowa w art. 33 pkt 9.
zuzia65 napisał:
wtedy już całym swoim majątkiem?
Jaki masz majątek osobisty?
zuzia65 napisał:
I czy mogę się gdzieś odwołać, jeśli według uzgodnień z bankiem, wywiązywałam się z wpłat?
Nie znamy dat, szczegółów, dokumentów. Twierdzisz,
zuzia65 napisał:
dostałam zgodę na spłatę w ratach, wywiązywałam się ze spłat.
była to ugoda na piśmie?

1. nie nie przystawił pistoletu, ale odmowa podpisania oświadczenia jak widac jest równoznaczna z negatywną decyzją banku
2. majątkiem osobistym jest mój dom, który otrzymałam w formie darowizny tylko na moją osobę.oprócz tego po rozwodzie moja wypłata również nie wchodzi w majątek wspólny, czy tak?
3.Nie było to pismo-ugoda cytuję:
"...Bank podjął decyzję o restrukturyzacji zobowiązania w formie dobrowolnych wpłat, bez zawierania umowy ugody.Na mocy w/w decyzji jest Pani zobowiązana do spłaty zadłużenia w miesięcznych ratach w wysokości......
Ponadto Bank wyraża zgodę na zaprzestanie naliczania odsetek od kapitału......
W przypadku nieterminowej spłaty lub braku dwoch kolejnych rat, zostanie wszczęta egzekucja komornicza wobec Pani osoby.
Oba egzemplarze oświadczenia o uznani długu prosimy własnoręcznie i czytelnie podpisac i odesłać na adres....."

Popełniła Pani błąd należało podpisać. Doczytałem się, że jest pani po rozwodzie? Jeśli tak ma pani regres. Proszę próbować powództwa opozycyjnego. (kpc art. 840)

Ponadto dziś zadzwonili, z informacją ,że Bank wszczął egzekucję komornicza w stosunku do męża, a ja zostałam tam omyłkowo ujęta, że już się tym zajęli i że otrzymam pismo od komornika o zaprzestaniu egzekucji wobec mnie.
Ponownie zażądali ode mnie podpisanego oświadczenia, a kiedy odmówiłam, poinformowano mnie,ze to jest warunek banku na umowę ugodę i ze teraz mam czekac na decyzję banku i nadal płacić raty.

Na chwilę obecną odpowiadam na równi z meżem za kredyt, z majątku wspolnego, czy tak? a jesli bym podpisała oswiadczenie o uznaniu długu, oznaczałoby to,że przejełam za niego kredyt i odpowiadam już wtedy całym swoim majątkiem, czy tak???

Powrót