zostaje sama z 3 dzieci...

• Autor wątku Autor wątku ks19marta48g
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

ks19marta48g

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,jestem tu nowa.Staram sie czytac Forum ale nie jest to latwe.
Za duzo tego.
Mam kilka pytan...
wiec maz chce sie wyprowadzic,ja zostane wtedyz 3 dzieci.Ja pracuje na Basis-wiadomo,ze to mi nie wystarczy na zycie.
Dzis bylam w Jobcenter,pomysleli ,policzyli i wyszlo im,ze pokryja mi koszty mieszkania i na 4 osoby dostane ok.280-320€.

Czy i gdzie jeszcze moge sie udac po pomoc??Prosze o podpowiedz

Chyba twoje wyliczenia nie są prawdziwe do końca. Jobcenter wyliczył Twój dochód Basis, nawet gdyby go nie liczył to nadal mąż jest z Tobą, zarabia więc liczy się jego dochód jako dochód wspólny. Nawet jeśli przyjęliby taką opcję że mąż już nie mieszka z Tobą, to nadal jesteś mężatką i traktuje się wspólnie was dochód. Sprawa druga nie napisałaś że na każde dziecko otrzymujesz 184 Euro a na 3 nawet 215 Euro. Przyjęto może że otrzymasz od męża alimenty, a jeśli nie to otrzymasz refundowany Unterhalt z Jugendamt 3 * 180 = 540 Euro

Na dziecko w wieku 6-11 lat przyjmuje się 455 Euro, jeśli otrzymuje alimenty od ojca, lub Unterhalt z Jugendamtu, do tego rodzinne ( Kindergelt) to od kwoty 455 odejmuje się te składniki i to co brakuje otrzymujesz z Jobcenter

W jakim wieku dzieci, , pracy Basis nie musisz wykazywać, jak otrzymasz zasilek to wtedy zgłaszasz podjęcie pracy Basis, po to by Ciebie nie ciągali co dwa tygodnie, a z pracy Basis do 400 Euro masz prawo zarobić bez obniżenia zasiłku. Jeśli na wstępie wykazujesz że pracujesz to oni o tę kwotę mogą pomniejszyć zasiłek i potem już nie bardzo masz jak z tego wybrnąć.

Ostatnia edycja:
to bylo tak...policzyli moj dochod(320€)+Kindergeld(550)Alimenty(czyli nie wiecej jak 500€),moge zlozyc wniosek na Kinderwohngelg(wczesniej tego nie slyszalam) mozliwe,ze dostane ok .250€.
Ogolnie wyszlo,ze zliczajac - jak dobrze pojdzie -powinnam miec ok .1600€ dochodu.
Potem pododawali"jakies cyferki"-nie wiem dokladnie jakie sumy,bo to szybko bylo a karteczki nie moglam wziac,ale chodzilo o pieniadze,ktore JC placi na dzieci i na mnie do tego mieszkanie i wyszlo prawie 1900.Kobieta wyjasnila mi ,ze ta roznice dostane na Konto i tyle by tego bylo

No więc nie wiem czy otrzymujesz kindergelt, może mąż go otrzymuje a Tobie nic nie mówi, jeśli nie otrzymywałabyś kindergeltu, to Job center na ten czas wypłaca zasiłek a jak kindergelt dostaniesz to ten za który płaci Jobcenter wraca zamiast do Ciebie do Jobcenter. Dofinansowanie mieszkania to też dwie szkoły nawet w Niemczech. Liczą koszt mieszkania, ogrzewanie i dzielą to na równe części pomiędzy Ciebie i dzieci, jeśli ty masz dochód to od Kwoty 627 odejmują dochód i tylko pozostałość mogą dać na dofinansowanie Twojej części mieszkania i reszta dla Ciebie. Jeśli dziecko ma kindergelt i unterhalt i razem daje to 364Euro, jeśli okaże się że cząstkowa opłata zamieszkanie wynosi np 800Euro dzielone przez 4 = 200 Euro na osobę, to 455Euro minus to co dostajesz (kinder. Unterh. )364 pozostaje kwota 91 Euro i tylko tyle dopłaca każdemu dziecku do jego części mieszkania, w przypadku 3 dziecka będzie to jeszcze mniej 215 + 180 =395 455-395=60 i dostanie tylko 60 Euro
Jak ciężko Ci to zrozumieć to na PW mogę podać tel i to wytłumaczę i wyliczę jak będę miał konkretne dane

jeżeli masz pomoc z Jobcenter ALGII, nic więcej już nie przysługuje

czy dobrze wyliczyli można sprawdzić tu

http://www.geldsparen.de/inhalt/rechner/Soziales/ALG2rechner.php

a z pracy Basis do 400 Euro masz prawo zarobić bez obniżenia zasiłku. J

bzdura

z tego będzie miała tylko 160€ freibetrag

Die ersten 100,00 € aus Erwerbseinkommen werden nicht angerechnet (Grundfreibetrag),
zusätzlich bleiben 20% des über 100,00 € bis einschließlich 1000,00 € liegenden Teils des Bruttoeinkommens anrechnungsfrei.

http://www.arbeitsagentur.de/nn_549...slosigkeit/Allgemein/Alg-II-Freibetraege.html

Nawet jeśli przyjęliby taką opcję że mąż już nie mieszka z Tobą, to nadal jesteś mężatką i traktuje się wspólnie was dochód

to nie prawda :)

Ostatnia edycja:
ks19marta48g napisał:
Witam,jestem tu nowa.Staram sie czytac Forum ale nie jest to latwe.
Za duzo tego.
Mam kilka pytan...
wiec maz chce sie wyprowadzic,ja zostane wtedyz 3 dzieci.Ja pracuje na Basis-wiadomo,ze to mi nie wystarczy na zycie.
Dzis bylam w Jobcenter,pomysleli ,policzyli i wyszlo im,ze pokryja mi koszty mieszkania i na 4 osoby dostane ok.280-320€.

Czy i gdzie jeszcze moge sie udac po pomoc??Prosze o podpowiedz

z mojego wyliczenia wyszło od 277 do 307 Euro, tyle możesz otrzymać z Jobcenter.
Oczywiście możesz wystąpić do Jugendamt o alimenty, ale jeśli już otrzymasz 180E, to odliczą - 166( to co oferuje ojciec dzieci na jedno dziecko = do wyplaty masz 14 Euro na dziecko , otrzymasz wtedy łącznie 42 euro, jednak z kwoty z Jobcenter zabiorą ( pomniejszą Ci o te 42 euro. Nic nie zyskasz. Stosuje się taki wybieg tylko po to by ojciec dziecka był dłużnikiem alimentacyjnym nie tylko dzieci ale i instytucji Jugendamt, ta może troszkę zaszkodzić w życiu dłużnikowi. Nie wspominam o tym że Jugendamt płaci tylko przez 6 lat i do 11roku życia dziecka włącznie.
A tak na marginesie to co podawałaś "Bedarf ok.1900E" mnie wychodzi w granicach 1962 do 1992Tutaj mogę trochę się mylić, nie znam dobrze języka i nie jestem w stanie stwierdzić kolejności dodawania i odejmowania składników, ponadto nie wiem czy w całych Niemczech stawki są jednolite, może to zależeć tak jak w Polsce od zasobności Gminy. Reasumując, powinnaś otrzymać od ojca dzieci 500, Kindergelt 552 lub 583, przyjmuję 552, do tego Twój Basis 320 do tego na konto z Jobcenter 277 do 307, - przyjmuję 277 to daje Ci sumę 1649Euro. Z tego zapłacisz mieszkanie 680 E, pozostanie Ci 969, opłacisz ratę, pozostanie 659Euro. Jak zapłacisz telefon, internet i energię elektryczną, telewizję kablową, liczę że na to pójdzie Ci 250 Euro. Na życie , odzież, chemię, etc. pozostaje Ci 409 Euro, to tylko 100 na tydzień. Da się za to żyć, jednak braknie dla dzieci na basen, nie masz pieniędzy na tankowanie samochodu, nie ma na jakiekolwiek wyjazdy do Polski. Życie nie jest lekkie. Na koniec co możesz zrobić. Możesz podejść do Landratsamtu i zapytać czy wydają bony na żywność, lub jeśli tego nie robią , to skierują Ciebie do Caritas, gdzie będziesz mogła raz w tygodniu otrzymywać żywność, jaką mają, o kończącym się terminie przydatności do spożycia, jednak zawsze termin ten nie minął. Tam za każdą taką wydawkę płacisz symboliczną kwotę od 1 do 3 Euro. Całe szczęście że masz samochód na raty, bo usłyszałabyś informację że skoro nowy samochód to można go sprzedać i kupić używany , 10 letnie i będziesz miała pieniądze. Puki co samochód nie jest spłacony więc teoretycznie nie możesz go sprzedać, dlatego go nie liczą.

I jeszcze odpowiedź w temacie Düsseldorfertabele.
Jeśli chciałabyś skorzystać z tej tabeli to ojciec według niej musiałby płacić łącznie na troje dzieci 425 Euro, tak masz 500. oczywiście to zależy od wieku dzieci, jednak bez względu na wiek trójki dzieci zawsze wyjdzie w Twoim i Jego przypadku 425Euro

ciekawe jak to wyliczyłeś jak nie wiesz jakie ona ma opłaty (czynsz ,ogrzewanie ).

to ze policzyli nie znaczy ze przyznają:) jeżeli tu nie pracowałaś to raczej nic nie wypłacą , wszystko powoli się kończy. Czytałam ostatnio jak matce Polce w ciąży z drugim dzieckiem nie przedłużyli zasiłku o kolejne 6 miesięcy ,otrzymała pomoc tylko na 6 miesięcy i na tym koniec , ponoć zmieniły się przepisy .

Minister Friedrich chciałby, aby każdy, kto przyjedzie do innego kraju członkowskiego i w ciągu trzech miesięcy nie zacznie tam pracy (lub nauki), wydalić i zabronić ponownego wjazdu na rok lub dwa lata.

Poparcia udzielili mu ministrowie z Holandii, Austrii i Wielkiej Brytanii, którzy twierdzą, że podobna zjawisko jest zauważalne też w ich krajach. Austriacka minister spraw wewnętrznych Johanna Mikl-Leitner stwierdziła, że konieczna jest poprawa warunków życia w najbiedniejszych krajach Unii, aby uniknąć "socjalnej turystyki". Komisja UE powinna zaproponować konkretne działania

wp.pl

Niemiecki minister spraw wewnętrznych Hans-Peter Friedrich zapowiedział w Luksemburgu, że władze Niemiec będą wydalać z kraju imigrantów, wyłudzających zasiłki i dodatkowo zakażą im ponownego przyjazdu przez pewien czas, aby nie wrócili na drugi dzień. Kontrolować ma to policja.

http://www.dw.de/start/s-11394

Ostatnia edycja:
Przysłała mi dane na PW, Zarobek męża, swój, opłatę za mieszkanie łącznie z ogrzewaniem. odpowiedziałem jej na forum. Moje wyliczenia od wyliczeń z Jobcenter nie różnią się, tym bardziej że otrzymała z Jobcenter szacunkowe wyliczenie pułap kwoty którą może otrzymać, od - do.

Powrót