Zostalam oszukana na tablica.pl

• Autor wątku Autor wątku emillio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emillio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam mam prosbe o pomoc o doradzenie Co mam robic!!!
Wyslalam Do Polski pieniadze z Niemiec na odziez zaliczke
1300 zl babka mit oszukala wziela pieniadze i mi wyslala sms ze ona sie tym juz nie zajmuje tylko jej kolezanka ktorej niby Dala pieniadze na moj zakup nie miala sie ze mna skontaktowac czego nie zrobila... Co robic w takiej sprawie isc tutaj na policje czy jechac Do Polski?

Jeżeli w rachubę wchodzi oszustwo tej osoby, z którą korespondowałaś i której wysłałaś pieniądze, to także niemieckie organy ścigania (policja i prokuratura (Staatsanwaltschaft) obowiązane są na Twoje zawiadomienie o przestępstwie wszcząć dochodzenie. Ważne jest przy tym, że nagabywanie Cię miało miejsce w Polsce, czy też poprzez np. korespondencję e-mail-ową w Niemczech. Przyjmuje się bowiem, że jeżeli Twoja decyzja o zapłacie (przelewie) tych pieniędzy podjęta została przez Ciebie po przeczytaniu i na podstawie e-mail-i przysyłanych Ci z Polski, to ewentualne przestępstwo zostało popełnione w Niemczech, dlatego, że skutek oszukańczych zabiegów tej osoby, czyli Twoja decyzja o przesłaniu pieniędzy, miał miejsce w Niemczech.

To bylo tak ja jej pieniadze wyslalam przez westernunion z niemiec Do polski z dowodem osobistym musiala te pieniadze wybrac mam jej adres i jej kolezanki mam rowniez wszystkie wiadomosci ktore ona napisala dzwonilam wczoraj Do prokuratury w polsce kazali mi wyslac pisemnie moje zawiadomienie o przestepstwie

No więc jeśli się nie kwapi, aby te pieniądze natychmiast zwrócić, należy złożyć to doniesienie karne (właściwie: zawiadomienie o przestępstwie), tak jak powiedziali ci w polskiej prokuraturze. Oczywiście, do zawiadomienia należy dołączyć tę istotną korespondencję przez internet.

Powrót