Zostałem oszukany w orange i mam do zapłacenia 4800 zł

• Autor wątku Autor wątku michalbd93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michalbd93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam zostałem oszukany przez kogoś i w orange wziął na mnie abonament na łącznie 4800 zł
oni sprzedali dług komuś innemu dowiedziałem się o tym i dostałem
od orange umowę która była podpisana w Rzeszowie a ja nigdy w Rzeszowie nie byłem całe życie jestem zameldowany w Gdańsku umowa jest z 2018 roku ale była rozprawa w Rzeszowie 2021 i dostałem 2 dni temu pismo od komornika że chce mnie odwiedzić wiec poszedłem na Policje złożyłem "przypuszczenie popełnienia przestępstwa"
ale oni mówią że to nie powstrzyma komornika bo to może potrwać do 2 miesiecy to jak ja mam go powstrzymać? :-x

najlepiej udać się do Komornika i ustalić:

1. Jaki Sąd wydał nakaz zapłaty

2. Kiedy został odebrany i przez kogo

3. Następnie do Sądu który wydał nakaz zapłaty złożyć wniosek o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu. (Jeśli się okaże, że nie podpisałeś żadnej umowy, nie wiesz czego dotyczy sprawa itp.)

Tylko radzę się spieszyć bo na wszystko jest 7 dni od daty kiedy dowiedziałeś się o zajęciu Komorniczym.

Tylko znowu do czasu ewentualnego przywrócenia terminu na złożenie sprzeciwu Komornik może prowadzić egzekucję.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

W mojej ocenie terminu nie ma co przywracać, bo termin nigdy nie rozpoczął biegu. Od razu sprzeciw do wydanego nakazu zapłaty. W nim należy wskazać, dlaczego nakaz nie został odebrany.

Od razu sprzeciw do wydanego nakazu zapłaty

Ten nakaz zapłaty już się uprawomocnił, skoro komornik rozpoczął egzekucję kwoty objętej wydanym nakazem. Należy postąpić tak jak napisał Mass1910 w swoim poście.

No właśnie. To zawsze obywatel musi udowadniać, że niczego nie brał, nie podpisywał itd. Pracownicy salonu nie muszą kogoś nawet dokładnie sprawdzić, bo po co?

tak tylko że to było w Chrzanowie sąd wydał ten nakaz a ja jestem z Gdańska a to na drugim końcu Polski jest :)

tam się pomyliłem na górze nie miało być w Chrzanowie

ogólnie został podrobiony mój podpis w umowie oraz nie mój adres zamieszkania ja jestem z Gdańska a tam chrzanów jest umowa podpisana tego samego dnia co kurier ją dostarczył co potwierdza podpisanie umowy pod wybranym adresie w Chrzanowie

czy jeżeli Policja udowodni że nie ja to podpisałem to zostanie dług anulowany czy zostanie dopiero anulowany gdy znajdą winnego ?

Nie pisz postu pod postem, od tego służy edycja! Zastosuj się do moich wskazówek, zamiast gdybać.

Sąd może zawiesić postępowanie cywilne w przypadku toczącego się postępowania karnego, natomiast w Twoim przypadku już jest po postępowaniu Sądowym, więc nie wiem czy nawet gdyby doszło do ustalenia i skazania sprawcy (sprawców) przestępstwa, czy dałoby się wszystko "odkręcić" szczególnie jeśli Komornik by przeprowadził juz skuteczną egzekucję.

Ostatnia edycja:
michalbd93 napisał:
czy jeżeli Policja udowodni że nie ja to podpisałem to zostanie dług anulowany czy zostanie dopiero anulowany gdy znajdą winnego ?

W ogóle Ci tego długu nie anulują. Policja dochodzenie umorzy z powodu nie wykrycia sprawcy. Masz 7 dni od odbioru pisma od komornika, aby zgłosić wniosek do Sądu o przywrócenie terminu na wniesienie sprzeciwu i jest to termin zawity. Zresztą ktoś już o tym pisał. W aktach u komornika znajdziesz wszystkie potrzebne informacje. Składaj wniosek do Sądu i to jak najszybciej. Nie licz, że policja będzie coś udowadniać.

A jak by znaleźli jakimś cudem sprawcę?
dziwne to jest firma się daje oszukać a ja musze za to płacić nawet jeżeli udowadniam że to nie ja.

michalbd93 napisał:
A jak by znaleźli jakimś cudem sprawcę?

A co napisałem w poście #10?

michalbd93 napisał:
dziwne to jest firma się daje oszukać a ja musze za to płacić nawet jeżeli udowadniam że to nie ja.

W jaki sposób udowodniłeś? Na razie w żaden, sam fakt, że nigdy w tym mieście nie mieszkałeś to żaden dowód, temat wyczerpany, zrobisz co chcesz 😉

Powrót