Zostanie rodziną zastępczą

• Autor wątku Autor wątku Aledka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aledka

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Dzień dobry.
Pisze w takiej sprawie - od półtora roku mam męża , on ma dziecko z poprzedniego związku. Matka została pozbawiona praw. Myślałam o jego przysposobieniu, jednak psycholog do którego chodzi dziecko, stwierdził że najlepszym rozwiązaniem byłoby zostanie rodziną zastępczą, bo i wtedy otrzymuje się jakieś środki na dziecko ...

Sytuacja wygląda tak - że z mężem nam się nie układa , jest on bardzo nieodpowiedzialnym człowiekiem (oprócz tego dziecka ma jeszcze 3 innych na które nie płacił alimentów, dopiero ja , zaczęłam ogarniać te sprawy i staram się aby to płacił na bieżąco) . Oprócz tego ma inne długi. Wyjechał za granicę. Ale mimo obiecywania dużych zarobków, wychodzą grosze . (Niby źle trafia).

Zostałam sama z jego dzieckiem, które jest ciężkim dzieckiem - ma stwierdzone zagrożenie niedostosowaniem społecznym, zaburzenia emocji i zachowania. Jesteśmy pod ciągłą opieką psychologa i psychoterapeuty. Nie chcę, aby w razie rozwodu, znowu miał zawirowania w życiu - tutaj już ma szkołę, kolegow. Dlatego chciałabym aby został ze mną .

I teraz nie wiem jak to ogarnąć. Wiem, że jak go zaadoptuje, to wtedy matka nie będzie musiała płacić na niego alimentów (których i tak nie płaci) , a ojciec - patrząc po sytuacji z pozostałymi dziećmi i jego brakiem zaradności życiowej - także nie będzie płacił.

Co mam zrobić? Matka jest pozbawiona praw. Jedyne prawa ma ojciec

To jednak dwie zupełnie inne instytucje - rodzina zastępcza i przysposobienie (adopcja). Generalnie obie te procedury przeprowadza sąd opiekuńczy miejsca zamieszkania dziecka. W obu przypadkach może Pani złożyć wniosek samodzielnie. Różne są skutki prawne. Rodzina zastępcza jest w teorii ustanawiana tymczasowo aż do odzyskania przynajmniej przez jednego rodzica możliwości sprawowania władzy rodzicielskiej zgodnie z dobrem dziecka w związku z czym jest możliwe do uchylenia - wtedy dziecko powraca pod władzę rodzicielską rodzica biologicznego. Ustanowienie rodziny zastępczej to rodzaj ograniczenia władzy rodzicielskiej - w opisywanym przez Panią przypadku dotyczy to jedynie ojca dziecka. Rodziną zastępczą może być osoba niespokrewniona. Przysposobienie ma skutki trwałe i jest uchylane w wyjąkowych przypadkach. Przysposabiającym może być jedna osoba. Po przysposobieniu upada władza rodzicielska rodziców biologicznych a dodatkowo przy przysposobieniu pełnym wygasa także obowiązek alimentacyjny rodziców biologicznych.

Powrót