Zostawianie stażysty samego w pracy.

• Autor wątku Autor wątku adore123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adore123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam, jestem na stażu i pracodawca już sobie wymyślił że zostawi mnie na 20 dni kompletnie samą w pracy. Czy ma do tego prawo?

Nie.
Na jakim stanowisku odbywasz staż i co masz w zakresie obowiązków? Co to znaczy "wymyślił", tzn. jaki jest powód, dla którego chce się zostawić samą?

W biurze, robię dokładnie to co pracodawca, bo tylko w dwójkę jesteśmy. Powodem są wakacje, nie wiem czy je spędzi siedząc w domu czy zagranicą.

Zatem odpowiadam: pracodawca nie postępuje zgodnie z prawem. Starając się o przyjęcie stażysty należało uwzględnić własne plany wakacyjne i postarać się o stażystę po urlopie. W tej chwili pracodawca przyjął na siebie obowiązek sprawowania funkcji opiekuna stażu i niedopuszczalne jest zostawienie Cię na tak długo samej sobie. Zwłaszcza, że
adore123 napisał:
robię dokładnie to co pracodawca, bo tylko w dwójkę jesteśmy
więc rozumiem, że będziesz miała klucze do fimy, będziesz ją otwierać, zamykać i samodzielnie przyjmować odpowiedzialność za obsługę klientów.
W tej sytuacji należy zawiadomić PUP jako organ nadzorujący realizację stażu o zamiarach pracodawcy. Jeśli natomiast pracodawca upiera się przy urlopie, to za zgodą PUP istnieje możliwość nieodbywania stażu w terminie urlopu pracodawcy. Oczywiście będą to dni wolne niepłatne.

Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź.

Powrót