Zrobienie i opublikowanie zdjęcia bez wyrażenia zgody przez osoby na nim widniejące.

• Autor wątku Autor wątku xrastafariankax
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xrastafariankax

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam! Nie wiem czy piszę to w odpowiednim miejscu lecz nie wiedziałam do jakiego działu należy mój problem.

Jakiś czas temu z siostrą byłam na jednej z imprez organizowanych przez młodzieżowy dom kultury w ramach obchodów Międzynarodowego dnia walki z AIDS. Odbywały się koncerty, konkursy itp. Oczywiście nie mogło zabraknąć ekipy z lokalnej stacji telewizyjnej i "fotografów". Szczególną uwagę zwróciłam na jedna "panią fotograf" która w naszym(moim i siostry) kierunku robiła kilka zdjęć. Wszystko byłoby ok gdyby nie fakt że kilka dni później na stronie internetowej miasta gdzie odbyła się impreza zauważyłam zdjęcie na którym byłyśmy. Nie spodobało mi się to i zastanawiam się czy owa "pani fotograf" miała prawo bez naszej zgody zrobić nam zdjęcie oraz później opublikować je na stronie www ? Mogę ubiegać się o to aby te zdjęcie zostało usunięte?

Za odpowiedzi z góry serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam.

witam oczywiscie ze tak,panie nie zyczyly sobie opublikowania tego foto,prosze udac sie do sadu konsumenta i dociekac swoich praw,tam powiedza co dalej porada jest zadarmo,nie placi sie nic,moga panie nawet ubiegac sie o odszkodowanie i pozwac osobe do sadu,powinna ta osoba poinformowac panie o zdjeciach w internecie.

Witam, nie tak szybko. Sprawę publikacji czyjegoś wizerunku reguluje ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku:
Przepis prawny:
Art. 81.
1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej.
W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.
A więc to, czy dziennik miał prawo rozpowszechnienia tychże zdjęć bez Pań pozwolenia na rozpowszechnianie ich wizerunków zależy od szczegółów danej sytuacji (czy koncert był imprezą publiczną?) oraz od kontekstu zdjęcia (czy były Panie postaciami pierwszoplanowymi, czyli jednoznacznie możliwymi do zidentyfikowania, czy byłyście fragmentem kompozycji).

No tak impreza była publiczna ale zdjęcie przedstawia tylko i wyłącznie nasz wizerunek.
Nie byłoby problemu gdybym znalazła się na zdjęciu wśród tłumu. Wiem że wspomniana wyżej "pani fotograf" zrobiła nam kilka zdjęć bo naprawdę dziwnym trafem gdzie my to i ona z aparatem...

no tak, jeśli uważa Pani, że naruszony został wobec Pań Art.81. upaipp to o odpowiedzialności za takie naruszenie mówią Art. 83. oraz 78. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Przepis prawny:
Art. 78.
1. Twórca, którego autorskie prawa osobiste zostały zagrożone cudzym działaniem, może żądać zaniechania tego działania. W razie dokonanego naruszenia może także żądać, aby osoba, która dopuściła się naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków, w szczególności aby złożyła publiczne oświadczenie o odpowiedniej treści i formie. Jeżeli naruszenie było zawinione, sąd może przyznać twórcy odpowiednią sumę pieniężną tytułem zadośćuczynienia za doznaną krzywdę lub – na żądanie twórcy – zobowiązać sprawcę, aby uiścił odpowiednią sumę pieniężną na wskazany przez twórcę cel społeczny.
Czyli można wystąpić o zaniechanie naruszania, ewentualnie wystąpić o odszkodowanie - polubownie lub na drodze sądowej. Ale proszę być pewną naruszenia...

Ewentualnie, jeśli uważacie Panie, że publikując zdjęcia z Pań wizerunkami bez stosownego pozwolenia dokonano dodatkowo naruszenia Pań dóbr osobistych (wizerunku, dobrego imienia, etc.) , można wnosić oskarżenie z Art.24. w powiązaniu z Art.23 kodeksu cywilnego.

bardzo dziękuję za pomoc.

Powrót