Zrzeczenie się praw autorskich ?

• Autor wątku Autor wątku cerutti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
C

cerutti

Użytkownik
Odpowiedzi
262
Witam, powiedźmy hipotetycznie że prowadzę pewien Fan Page na facebooku. Fanów jest dość sporo (koło 80 000 ) a działaność polega na publikowaniu zdjęć nadesłanych przez inne osoby. Chciałbym zapytać się czy jest możliwe umieszczenie w regulaminie Fan Page'a wzmianki o tym że autor zdjęcia przesyłając je do mnie oświadcza iż jest autorem zdjęć oraz zrzeka się na moją rzecz wszelkich praw autorskich i pokrewnych związanych z tym zdjęciem ? Jeżeli tak to jak taka formułka powinna brzmieć żeby miała moc prawną ? pozdrawiam

Nie, przeniesienia praw autorskich majątkowych (tylko takie można przenieść) nie można dokonać w formie regulaminu, takie zapisy nie wywołują skutków prawnych. Musi zostać zawarta umowa w formie pisemnej pod rygorem nieważności. Temat regulaminów i praw autorskich był już omawiany wielokrotnie.

cerutti napisał:
... działaność polega na publikowaniu zdjęć nadesłanych przez inne osoby. ...
Jeśli autor zdjęcia nie potwierdzi dalszego korzystania to po pięciu latach masz obowiązek usunąć zdjęcie.

PS.
W internecie rozpowszechnia się zdjęcia, publikowanie polega na czyś innym - Art. 6. Prawa autorskiego.

Ostatnia edycja:
OK, dzięki.

Czyli rozumiem, że po tym jak zamieściłem zdjęcie Fana a inna strona "publikuje" je na innym profilu bez zgody autora to tylko i wyłącznie autor zdjęcia może podjąć kroki prawne ? Niestety ale zdarza mi się notorycznie że strony podobne tematycznie wykorzystują zdjecia zamieszczane u mnie bez zgody autorów.

Chciałbym się jeszcze zapytać o skutki zamieszczenia na zdjęciu znaku wodnego. Co wtedy ? Znak nie jest nigdzie zarejestrowany, jest to logo FP - czy inne strony mogą zamieszczać na profilach takie zdjęcia ? coś w temacie praw autorskich zdjęcia się zmienia ?

cerutti napisał:
... a inna strona "publikuje" je na innym profilu bez zgody autora to tylko i wyłącznie autor zdjęcia może podjąć kroki prawne ? ...
Tak, chyba, że owa strona przypisuje sobie autorstwo owego zdjęcia wtedy każdy mający taką wiedzę może złożyć doniesienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa z Art. 115. Prawa autorskiego.
cerutti napisał:
... Chciałbym się jeszcze zapytać o skutki zamieszczenia na zdjęciu znaku wodnego. ...
Twojego czy autora? W pierwszym przypadku jest to przestępstwo o którym napisałem wyżej. Oznaczenie nie ma wpływu na istnienie praw autorskich, nadal na dalsze rozpowszechnianie niezbędna jest zgoda autora

Ostatnia edycja:
W pierwszym przypadku. Autor przesyła zdjęcie a ja przed publikacją nanoszę na nie znak wodny...

W zależności od jego treści może to być przywłaszczenie autorstwa (przestępstwo, o którym pisałem wyżej), nie mniej musisz mieć zgodę autora. To jedno z jego podstawowych praw osobistych, sposób oznaczenia utworu.

Wybór takiej opcji możesz umieścić w regulaminie ale treść znaku nie może sugerować innego autorstwa .

Ostatnia edycja:
Chodzi o znak wodny w postaci nazwy FanPage'a.
Czy zgoda autora może być zawarta w formie "wysyłając fotografię autor zdjęcia godzi się na umieszczenie na nim znaku wodnego (...) "

cerutti napisał:
Chodzi o znak wodny w postaci nazwy FanPage'a.
...
Nie, to sugeruje, że ów fanpage ma prawa do zdjęcia.
cerutti napisał:
... godzi się na umieszczenie na nim znaku wodnego
...
To musi być w formie wyboru, nie możesz regulaminem pozbawiać ustawowych praw.

A z dopiskiem, iż fanpage nie posiada praw do zdjęcia ?

Co do drugiej części postu ... autor ma wybór - wysyła i godzi się albo nie wysyła i nie godzi się ...

Jest jakiś legalny sposób żeby zamieścić to logo bez konieczności pytania każdego z użytkowników osobno o zgodę ?

cerutti napisał:
... autor ma wybór - wysyła i godzi się albo nie wysyła i nie godzi się ...
Nie o taki wybór chodzi, umieszczenie takiego znaku narusza integralność utworu zatem musi również decydować o miejscu umieszczenia znaku. Takie decyzje nie należą do Ciebie.

Możesz napisać rozpowszechnia FanPage.

Ostatnia edycja:
Powiedzmy że mam ustawioną automatyczną odpowiedź (sekundę po wysłaniu zdjęcia bot odpowiada coś w stylu "Dziękuje, blablabla"). Czy sądzisz że spełniałoby warunek wyboru jakbym napisał w tej automatycznej odpowiedzi "Dziękuje za zdjęcie, jeżeli nie zezwalasz na dodanie na nim znaku wodnego proszę o wiadomość zwrotną o treści "NIE" " lub ewentualnie taki zapis w regulaminie...

Ostatnia edycja:
Nie kombinuj, ma mieć wybór w trakcie dodawania i zatwierdzania regulaminu. Jak już pisałem, Ty nie masz prawa podejmować takich decyzji wobec cudzego utworu.

Nie kombinuje, zastanawiam się w jaką stronę poszło orzecznictwo. Jak masz jakieś wyroki to daj znać ...
Niby głupota ale jednak chce żeby było wszystko zgodnie z literą prawa...

Nie wiem o jakiej stronie myślisz. Zamierzasz naruszać podstawowe prawa twórcy.

Zapoznaj się z treścią Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz poczytaj komentarze, poznaj poglądy doktryny za nim podejmiesz dalszą dyskusję na ten temat.
Jeśli rozwiązujesz jakiś kazus, zadanie domowe to pomyliłeś działy.
cerutti napisał:
Witam, powiedźmy hipotetycznie ...
Dział Kazusy będzie bardziej odpowiedni na Twoje dywagacje.

PS.
Zacznij od podstawowych pojęć, praw autorskich nie zrzeka się :!:

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót