Zrzeczenie się służebności

• Autor wątku Autor wątku barp21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

barp21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Jest księga wieczysta w ramach których jest 5 działek ewidencyjnych. Dwie działki stanowią część drogi i do nich mają dopisane służebności różne osoby prywatne i związki odpowiedzialne np. za kanalizację. Trzy działki są przeznaczone na budownictwo jednorodzinne i ponieważ są wrzucone razem do tej księgi z działkami drogowymi również ich tyczą się te służebności. Jestem zainteresowany zakupem jednej z tych działek pod budownictwo jednorodzinne i już mam wstępne rozeznanie odnośnie zrzeczenia się służebności przez rożne podmioty. I teraz pytanie czy w ramach jednej KW, ktoś może zrzec się służebności tylko do wybranej grupy działek? Czy zrzeczenie może dotyczy tylko całej KW? Obecny właściciel też chciałbym poczyścić sobie sytuację przed ich sprzedażą. Na moją intuicję trzeba by te 3 działki budowlane przenieść do osobnej księgi tak żeby wszyscy mogli pozrzekać się niepotrzebnych służebności do tych działek a zachować służebność do działek stanowiących drogę, które będą wtedy w innej KW. To jest dobre rozumowanie czy może są jakieś inne opcje na pokasowanie służebności bez przenoszenia tych 3 działek do osobnej KW?

Powrót