Zrzeczenie się spadku i dlugow rodzicow

• Autor wątku Autor wątku Anna0114
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anna0114

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam.
Moja matka rozwodzi się z ojcem. Sąd zasądził jej 600zl alimentów na moją niepełnoletnia siostrę. Dowiedziałam się, że ojciec ma w planach leczyć się psychiatrycznie, żeby uznano go za niezdolnego do pracy i pozwać mnie i moją drugą (pełnoletnią) siostrę o alimenty na niego. Nie wyobrażam sobie cokolwiek mu palacic mam meza i 2 dzieci mam na kogo pracowac. W dzieciństwie w domu miałam przez niego piekło. Wiecznie nie pracował, robił awantury znęcał się psychicznie nad matką ostatnio okazało się, że ma mnóstwo długów (nawet w Niemczech) boje się, że jeśli komornicy nie będą mieli jak z niego ściągnąć tych pieniędzy wejdą mi na konto. Czy jest jakaś możliwość zrzec się spadku po nim za jego życia. Nie wyobrażam sobie, że będę musiała płacić za jego nieróbstwo i krętactwo.

Z góry dziękuję za poradę w tej sprawie.
Pozdrawiam

Anna0114 napisał:
Czy jest jakaś możliwość zrzec się spadku po nim za jego życia
Zrzec można się tylko za życia :)
Więcej masz w poradniku, wystarczy się zapoznać.

A jeżeli zrzeknę się spadku nie będzie mógł pozwać mnie o alimenty?

Będzie mógł. Jedno z drugim nie ma nic współnego.

A jest jakaś opcja, żeby odciąć się od niego i jego długów? Nie wyobrażam sobie płacić mu alimentów.

Anna0114 napisał:
A jest jakaś opcja, żeby odciąć się od niego i jego długów?
W kwestii odrzucenia spadku, czy zrzeczenia się dziedziczenia, wszystko jest w poradniku. Natomiast nie ma możliwości prawnych aby zabronić Ojcu domagania się od Ciebie alimentów. Inna kwestia, czy Sąd takowe zasądzi.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Czy jeśli mam 2 niepełnoletnich dzieci mogę zrzec się dziedziczenia w ich imieniu? Nie chciałabym, żeby kiedyś dostały jakiś "prezent" od dziadka w formie długu do spłaty.

Powrót