P
PaweleS
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 10
Witam.
Mam taki problem.W miarę możliwości proszę o poradę co będzie najlepsze.
W kwietniu tegoż roku zmarła moja mama.
6 miesięcy od śmierci mija 15 X 2009 r.
Żyje jeszcze jej matka tzn moja babcia oraz bracia mojej matki.Jeden z nich ma trójkę pełnoletnich dzieci.
Matka miała trójkę dzieci.Dwoje z nich ma swoje rodziny i dzieci (dwójkę pełnoletnich i trójkę małoletnich).
Po matce pozostały długi,prawdopodobnie w wysokości około 2000 zł.(bank)
Majątku (poza znikomym wyposażeniem mieszkania-mieszkanie jest komunalne i nadal mieszka w nim samotny brat) matka nie zostawiła.
Myślałem ,że najlepszym wyjściem dla mnie,mojej siostry i brata będzie zrzeczenie się spadku.Notariusz jednak wysyła nas do prawnika twierdząc ,że w tym momencie spadek-dług przechodzi na nasze pełnoletnie i małoletnie dzieci.
Poradźcie ,co będzie najkorzystniejsze w tej sytuacji?
Co pociągałoby ze sobą najmniejsze wydatki?
Z zasiłku pogrzebowego już spłaciliśmy część długów mieszkaniowych ,wcześniej pomagaliśmy matce już kilka razy.
Teraz ,nie chcielibyśmy już ponosić żadnych konsekwencji finansowych.
Pozdrawiam
Dziękuję za pomoc.
Mam taki problem.W miarę możliwości proszę o poradę co będzie najlepsze.
W kwietniu tegoż roku zmarła moja mama.
6 miesięcy od śmierci mija 15 X 2009 r.
Żyje jeszcze jej matka tzn moja babcia oraz bracia mojej matki.Jeden z nich ma trójkę pełnoletnich dzieci.
Matka miała trójkę dzieci.Dwoje z nich ma swoje rodziny i dzieci (dwójkę pełnoletnich i trójkę małoletnich).
Po matce pozostały długi,prawdopodobnie w wysokości około 2000 zł.(bank)
Majątku (poza znikomym wyposażeniem mieszkania-mieszkanie jest komunalne i nadal mieszka w nim samotny brat) matka nie zostawiła.
Myślałem ,że najlepszym wyjściem dla mnie,mojej siostry i brata będzie zrzeczenie się spadku.Notariusz jednak wysyła nas do prawnika twierdząc ,że w tym momencie spadek-dług przechodzi na nasze pełnoletnie i małoletnie dzieci.
Poradźcie ,co będzie najkorzystniejsze w tej sytuacji?
Co pociągałoby ze sobą najmniejsze wydatki?
Z zasiłku pogrzebowego już spłaciliśmy część długów mieszkaniowych ,wcześniej pomagaliśmy matce już kilka razy.
Teraz ,nie chcielibyśmy już ponosić żadnych konsekwencji finansowych.
Pozdrawiam
Dziękuję za pomoc.