zrzeczenie się spadku na rzecz brata a zachowek

• Autor wątku Autor wątku karpis1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karpis1

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Witam

moja za życia powiedziała, że mój brat ma dostać od nich mieszkanie, ale nie zdążyła zapisać mieszkania na niego, ani sporządzić testamentu, zachorowała i zmarła. Do dziedziczenia ustawowego jest mój ojciec, brat i ja.

Czy gdy powiem, że swoją część mieszkania przekazuje bratu zgodnie z wolą matki, to czy zachowam prawo do zachowku?

U notariusza, czy w sądzie lepiej dokonać przekazania swoich praw na rzecz brata, aby otrzymać zachowek?

Czy gdy powiem, że swoją część mieszkania przekazuje bratu zgodnie z wolą matki
Twoje słowo czy wola to za mało. Przy dziale spadku możesz darmo zbyć swój udział lub aktem darowizny. Nie przy stwierdzeniu nabycia spadku.
czy zachowam prawo do zachowku?
Nie.
czy w sądzie lepiej dokonać przekazania swoich praw na rzecz brata, aby otrzymać zachowek?
Gdzie byś nie dokonała, to zachowku nie dostaniesz. Ty nabędziesz majątek w wyniku spadkobrania. A co z nim zrobisz dalej, to już wyłącznie Twoja sprawa.

czyli gdy zrzeknę się spadku na rzecz brata, wówczas nie będę mieć prawa do zachowku>

Jeżeli Twój zachowek został w całości zaspokojony przez majątek który dziedziczysz w spadku po mamie albo przez darowizny które otrzymałaś od mamy to wtedy nie masz roszczenia o zachowek.
Jeżeli potrzebujesz pieniędzy to możesz przecież sprzedać bratu swój odziedziczony udział w prawie własności mieszkania (lub w spółdzielczym własnościowym prawie do lokalu) albo możesz zawnioskować do sądu o dział spadku ze spłatą dla Ciebie od brata.

Powrót