Zrzeczenie się spadku w imieniu małoletniego dziecka

• Autor wątku Autor wątku karolinka84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karolinka84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Mam pytanie dotyczące zrzeczenia się spadku w imieniu dziecka. 03.03.2023 r przed Sądem zrzekłam się spadku po zmarłej cioci, z którą nie utrzymywałam kontaktów. 22.06.2023 r złożyłam wniosek o wyrażenie zgody przez Sąd na zrzeczenie się spadku w imieniu mojego małoletniego dziecka. 16.08.2023 r ma odbyć się rozprawa. Czy jeśli na tej sprawie Sąd wyrazi zgodę to czy zmieszczę się w terminie na zrzeczenie spadku w imieniu syna? Kiedy ten termin faktycznie upływa? Jak długo uprawomocnia się taka zgoda?

karolinka84 napisał:
Czy jeśli na tej sprawie Sąd wyrazi zgodę to czy zmieszczę się w terminie na zrzeczenie spadku w imieniu syna?
Tak. Nawet jeżeli 6-miesięczny termin upłynie w toku sprawy albo w czasie oczekiwania na uprawomocnienie to jeżeli złoży Pani oświadczenie o odrzuceniu spadku w imieniu dziecka przed notariuszem niezwłocznie (najlepiej następnego dnia roboczego) po uprawomocnieniu się postanowienia to termin na odrzucenie spadku uznaje się za zachowany a tym samym odrzucenie będzie prawnie skuteczne.

Po ilu dniach uprawomocnia się to postanowienie? Muszę czekać jeszcze na wydanie mi odpisu prawomocnego oświadczenia

Tydzień od dnia ogłoszenia wyroku, chyba że w tym czasie złożono wniosek o doręczenie odpisu wyroku z uzasadnieniem.

Przepraszam ale dopytam jeszcze czy wniosek o nadanie prawomocności postanowieniu i wydanie odpisu prawomocnego orzeczenia, złożony w dniu sprawy (oczywiście jeśli sędzia wyda zgodę już wtedy) przyśpieszy procedurę? Czy szybciej dostanę wtedy już do ręki prawomocne postanowienie potrzebne mi dalej? Czy dalej samo złożenie wniosku do sądu o przyjęcie oświadczenia o odrzuceniu spadku zaraz po otrzymaniu tej prawomocnej decyzji załatwi sprawę pozytywnie? Mam nadzieję, że wszystko napisałam zrozumiale.
Bardzo dziękuję za każdą ospowiedź

karolinka84 napisał:
Przepraszam ale dopytam jeszcze czy wniosek o nadanie prawomocności postanowieniu i wydanie odpisu prawomocnego orzeczenia, złożony w dniu sprawy (oczywiście jeśli sędzia wyda zgodę już wtedy) przyśpieszy procedurę? Czy szybciej dostanę wtedy już do ręki prawomocne postanowienie potrzebne mi dalej?
Nie tyle wniosek o nadanie prawomocności co wniosek o doręczenie odpisu postanowienia ze stwierdzeniem prawomocności. Najlepiej chyba bedzie jeżeli na sali sądowej już po ogłoszeniu postanowienia zapytać sąd jaka jest praktyka w tym wydziale. Generalnie taki wniosek może Pani złożyć tego samego dnia, w którym sąd ogłosi postanowienie ale odpis nie zostanie od Pani doręczony dopóki nie upłynie tydzień od dnia ogłoszenia wymagany na uzyskanie prawomocności.
karolinka84 napisał:
Czy dalej samo złożenie wniosku do sądu o przyjęcie oświadczenia o odrzuceniu spadku zaraz po otrzymaniu tej prawomocnej decyzji załatwi sprawę pozytywnie?
Tak, ale po co wszczynać kolejną sprawę sądową o odebranie oświadczenia - obecnie takie oświadczenie można "od ręki" złożyć przed notariuszem (u notariusza nawet taniej). Wniosek do sądu o odebranie oświadczenia o odrzuceniu spadku składa się raczej w sytuacjach szczególnych (np. ciężka niepełnosprawność).

Ostatnia edycja:
Powrót