zrzeczenie sie spadku zapisanego w testamencie

• Autor wątku Autor wątku roslinka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

roslinka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam
Chciałabym sie zrzec spadku w calosci przepisanego przez rodzicow. Rodzice zyja i zapisali mi w testamencie majatek wraz z dlugami. Prosze o informacje, gdzie i w jaki sposob mozna zalatwic powyzsza sprawe. I czy moje pelnoletnie dzieci i maz rowniez musza zrzec sie spadku, jesli tylko ja jestem "beneficjentem"?
Z gory dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam

Nie ma takiej możliwości za życia rodziców.

Ostatnia edycja:
Bedek napisał:
Nie ma takiej możliwości za życia rodziców.

Można zawrzeć umowę- Spadkobierca ustawowy może przez umowę z przyszłym spadkodawcą zrzec się dziedziczenia po nim. Umowa taka powinna być zawarta w formie aktu notarialnego.Zrzeczenie się dziedziczenia obejmuje również zstępnych zrzekającego się, chyba że umówiono się inaczej.

fortunat napisał:
Można zawrzeć umowę- Spadkobierca ustawowy może przez umowę z przyszłym spadkodawcą zrzec się dziedziczenia po nim. Umowa taka powinna być zawarta w formie aktu notarialnego.Zrzeczenie się dziedziczenia obejmuje również zstępnych zrzekającego się, chyba że umówiono się inaczej.
Nie - mylisz się fortunat. Rodzice sporządzili testament.
No chyba, że go odwołają.
Ale chyba nie po to go sporządzali ;)

Bedek mylisz sie nie mniej ode mnie -
testament zawsze można zmienić
długi zawsze można spłacić, a także można
spadek przyjąć z dobrodziejstwem inwentarza.;)

albo odzrzucić spadek po zmarłych rodzicach

Dziekuje za odpowiedzi!!!
Reasumujac: Nie mozna zrzec sie spadku zapisanego w testamencie za zycia rodzicow. A w takim razie jak wyglada procedura zrzeczenia sie spadku po smierci rodzicow? Gdzie i w jakim terminie mozna zrzec sie spadku w całosci??
pozdrawiam!

w terminie 6 miesięcy od otwarcia spadku (śmierci spadkodawcy) u notariusza. Uwaga ! PANI dzieci również muszą odrzucić spadek i kolejni do dziedziczenia.

Dziekuje,
A czy zrzeczenie musi byc spisane u notariusza w tej samej miejscowosci co testament czy to nie ma znaczenia??
A i jeszcze jedno pytanie.. Moje dzieci mieszkaja za granica. Czy w przypadku zrzeczenia sie spadku zapisanego w testamencie beda musialy przyjechac do Polski czy tez mozliwe jest zalatwienie tych formalnosci za granica (Antwerpia, Nowy Jork)??
Z gory dziekuje i pozdrawiam!!!

1. U dowolnego notariusza.
2. Zrzeczenie się dziedziczenia - to umowa spadkobiercy(-ów) ustawowego z przyszłym spadkodawcą. Musi być zawarta w formie aktu notarialnego.

Wg mnie - wyjściem z tej sytuacji - jest udzielenie pełnomocnictwa notarialnego do zawarcia takiej umowy.

A tu dot. odrzucenia spadku za granicą :
http://forumprawne.org/prawo-rodzinne-opiekuncze/23687-spadek.html

fortunat napisał:
Bedek mylisz sie nie mniej ode mnie -
testament zawsze można zmienić
długi zawsze można spłacić, a także można
spadek przyjąć z dobrodziejstwem inwentarza.;)
Dobrze, że się rozumiemy że się mylimy ;)

Do Roslinka - obawiam się, że nie rozróżniasz zrzeczenia się dziedziczenia od odrzucenia spadku.

Ostatnia edycja:
Do Fortunat - potwierdzam, ze Twoje obawy sa jak najbardziej uzasadnione ;). Zrzeczenie sie dziedziczenia?

Powrót