Zrzeczenie się spadku

• Autor wątku Autor wątku tetrina
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tetrina

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Mam problem i bardzo prosiłabym Wszystkich, którzy znają procedury prawne w tej sprawie o wypowiedź. 01.09.2006r. zmarł mój tata. Dziedziczymy po nim mama, ja i dwoje rodzeństwa. Mama po śmierci taty chce sprzedać mieszkanie ( współwłasność małżeńska) i zmienić miejsce zamieszkania w tym celu założyła sprawę w sądzie o nabycie spadku. Ja i moje rodzeństwo chcemy się zrzec prawa do spadku na rzecz mamy czy w tym momencie zostanie ona jedyną spadkobierczynią? Czy będzie mogła sprzedać mieszkanie? Czy zapłaci podatek od spadku?
I czy ja, chcą się zrzec spadku muszę jechać na rozprawę (ponad 600km) czy mogę to załatwić w inny sposób np. przez notariusza?
Pozdrawiam i góry dziękuję za odpowiedź.
Tetrina

W postanowieniu spadkowym wymienieni będą wszyscy spadkobiercy. tzw. zapewnienie że nie ma innych spadkobierców poza wymienionymi we wniosku może złożyć jeden ze spadkbierców. obecność pozostałych jest bez znaczenia. do ustanowienia jednego właściciela należy jednocześnie z wnioskiem złożyć wniosek (w tym samym piśmie) o dział spadku. w tym przypadku obecność pani może być potrzebna, ale może pani ustanowić pełnomocnika (kogoś z rodziny) niekoniecznie w formie notarialnej, wystarczy zwykłe oświadczenie na piśmie (opłata 17 zł). należy napisać w nim w jaki sposób pelnomocnik ma oświadczyć co do pani majątku spadkowego. co do podatku nie orientuje się za bardzo, ale pamiętam, ze sa jakieś progi podatkowe zależne od stopnia pokrewieństwa i wartości majątku spadkowego.

Powrót