Zrzeczenie się spadku

• Autor wątku Autor wątku Stasza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Stasza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Nie wiem czy to odpowiedni dział, jeśli nie to proszę o przeniesienie.

Sprawa przedstawia się tak:

Jakieś 2 lata temu zmarła moja mama, dzisiaj otrzymałem zawiadomienie z sądu o wstawienie się na rozprawę dotycząca spadku.
Moja mama nie zostawiła testamentu, miała oprócz mnie jeszcze troje dzieci.

Chce się zrzec tego majątku.
Ale co dokładnie muszę zrobić, aby " zrzec się tego majątku " ? Nie wiem jak z resztą mojego rodzeństwa, prawdopodobnie tylko jedna osoba chce tego majątku.
Nie wiem czy bd na rozprawie raz, że to daleko a dwa to brak czasu.
Proszę o jakieś konkrety.

Pozdrawiam :)

1. Za późno na odrzucenie spadku - był na to czas 6 miesięcy po śmierci.
2. Pozostaje przeprowadzić postępowanie o stwierdzenia nabycia spadku, a potem przy dziale spadku po prostu nic nie chcieć.
3. Obecność na tej rozprawie nie jest konieczna. Wystarczy, ze stawi się jeden ze spadkobierców i złoży tzw. zapewnienie spadkowe. Może to być np. wnioskodawca.

jestem w podobnej sytuacji, zmarł wujek, który miał wiecej długów niż majątku, córka zrzeka się spadku, a co za tym idzie, przechodzi on na rodzeństwo, czyli między innymi na moją mamę, która też go nie chce. jak ona się zrzeknie to przejdzie na mnie? czy poniosę jakieś koszty zrzeczenia się spadku??

Oczywiscie ze przejdzie. Odrzucic mozna spadek u notariusza koszt jakies 50 zlotych

OK, czyli nie muszę zakładać sprawy spadkowej w sądzie? kiedy mogę iść do notariusza? Czy muszę czekać aż wujka córka zrzeknie się oficjalnie spadku?

Teoretycznie masz 6 mcy od moemcntu dowiedzenia sie o tytule swego powolania czyli 6 mcy od odrzucenia spadku przez corke wujka. Ja jednak bylbym ostrozny i podpytal corki co zamierza i udal sie do notariusza i odrzucil spadek zawczasu:)

Powrót