Zrzeczenie sie spadku

• Autor wątku Autor wątku artur.s
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

artur.s

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie

Prosze o porade w trudnej sprawie

1 marca zmarl moj ojciec w skutek zawalu. Po smierci moja matka zostala postawiona w trudnej sytuacji finansowej. Kredyt konsolidacyjny oraz kilka kart w banku komercyjnym na laczna sume blisko 50 tysiecy zlotych. Zdecydowana wiekszosc tego zadluzenia to kredyt w GE Money na sume ok 40 tysiecy, ubezpieczony przez jedna z firm w Polsce, takze na wypadek zgodnu. Kredyt zostal zaciagniety w sierpniu ubieglego roku. Zostaly przedlozone wszelkie dokumenty do owego ubezpieczyciela, jeszcze jednak nie otrzymalismy decyzji co do wyplaty ubezpieczenia badz nie. Kilka kart kredytowych w Lukas Bank nie jet ubezpieczonych. Wystosowalismy ztem pismo z prosba o umozenie zadluzenia powstalego na tych kartach, w zwiazku z trudna sytuacja majatkowa przyszlych spadkobiercow. Bank odpowiedzial na ta prosbe proszac o przeslanie nalezytej dokumentacji dokumentujacej trudna sytuacje majatkowa wszystkich spadkobiercow. Nie odpisalismy jednak jeszcze w tej sprawie do banku. Miesiac po smierci ojca mojej matce zostala przyznaan renta w wysokosci ok 1300 zl. Sytuacja zdrowotna mamy jest trudna, ze wzgledu na kika chorob, m.in. stawow oraz cisnienia. Leczenie oraz problem z poruszaniem powoduja koszty. Mieszkanie komunalne, ktore do smierci ojca bylo zarejestrowane na jego nazwisko zostalo przepisane na matke. Utrzymanie mieszkania oraz koszty leczenia i wyzywienia sa na tyle duze, ze splata tych wiezytelnosci przez matke jest niemozliwa. Sytacja, mojej siostry, rowniez nie pozwala splata, ze wzgledu na liczna rodzine i duze koszty jej utrzymania. Natomiast ja jestem za granica a moja sutuacja materialna jest uzlezniona od pracy, a w tej chwili nie jest ona ustabilizowana, poniewaz nie mam kontrkatu lecz wspolpracuej z firma. Nie jestem rowniez w stanie splacac takiej wyzytlnosci bo sam jestem posiadaczem kredytu studenckiego, ktory w tej chwili splacam.
Reasumujac, w porozumieniu z najblizsza rodzina zmarlego doszlismy do wniosku ze najlepszym rozwiazaniem bedzie zrzeczenie badz odrzucenie spadku droga sadowa.
W tej wlasnie kwestii pisze do Panstwa z prosba o pomoc, udzielenie informacji. Ojciec nie posiadal zadnych dobr materialnych w postaci dlozonych pieniedzy na kontach badz sprzetu czy tez domu wykupionego na wlasnosc, nei byl takze wlascicielem samochodu. Nie mial takze w posiadaniu nieruchomosci czy tez gruntow. Mieszkanie ktorego byl wlascicielem, a jest teraz przepisane na moja matke, jak wspomnialem wczesniej jest mieszkaniem komunalnym.
Zastanawiam sie zatem czy na skutek wystapienia o zrzeczenie sie spadku czy tez odrzucenie (przepraszam nie rozumiem fachowej terminologii i nie posiadam odpowiedniej wiedzy), moja matka moze obiawiac sie ze straci mieszkanie badz cokolwiek innego poza wspomnianymi zadluzeniami. Czy sad w takim przypadku moze przychylic sie do skladanego wniosku, czy moze go odrzucuc, czy jest to decyzja obigatoryjna. Jakie sa zaleznosci, na co nalezy zwrocic uwage przy skladaniu wniosku i czy w razie jakichkolwiek obaw mozna sie zabezpieczyc wykonujac jakies dzialnia. Przypomne, ze ojciec zmarl 1 marca tego roku, nie minelo wiec ustawoe pol roku na decyzje w kwestii spadku.

Prosze o pomoc w tej sprawie jesli to mozliwe. Porsze o udzielenie informacji.
Z szacunkiem i wdziecznoscia
Artur

Dostalem juz odpowiedz w tej sprawie, ale chcialbym zapytac o zasadnicza dla mnie sprawe. Jak wspomnialem wyzej mieszkanie jest komunalne, w tej chwili zostalo przepisane na moja matke. Czy takie mieszkanie podlega spodkowi? Co jeszcze moze podlegac spadkowi, wspomnialem wyzej, ze ojciec nie posiadal oszczednosci, nie posiadal rowniez zadnych nieruchomosci. Dziekuje za wczesniejsza odpowiedz i bede wdzieczny za odpisanie na jeszcze jedno moje laickie pytanie.
Z szacunkiem Artur

Powrót