Zrzeczenie spadku przez małoletnia

• Autor wątku Autor wątku Ejwon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Ejwon

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Witam
Chciałem prosić o poradę w temacie zrzeczenia się spadku przez małoletnia.
Mianowicie ja już w tym momencie zrzekłem sie spadku i po mnie jest moja miesięczna córka.
Sytuacja wyglada tak, ze zmarł moj ojciec i wraz z bratem odziedziczylismy mieszkanie.
Cały majątek jest podzielony na 2 rodziny. Nasza ma 1/3 calosci, a druga 2/3. Jest to procentowo (Nigdzie nie jest udokumentowane co do kogo nalezy.
Ta 1/3 należała do mojego ojca i jego chorej (żyjącej) psychicznie siostry w proporcji 2/3 ojca i 1/3 ciotki.
Dopóki ojciec żył dbał o mieszkanie. Niestety jak go zabrakło, brat zapędza to mieszkanie w ruinę i robi sie z tego melina. Kwestia czasu aż podłączają media i wejdzie komornik.
Chciałem zrzec się spadku w imieniu córki. Sytuacja na dzien dzisiejszy jest taka, ze długów jeszcze nie ma . Stad prośba w jaki sposób uargumentować we wniosku takie zrzeczenie się spadku?

W celu odrzucenia spadku w imieniu dziecka małoletniego należy najpierw złożyć do sądu rejonowego wydział rodzinny i nieletnich wniosek o uzyskanie zgody na odrzucenie spadku w imieniu małoletniego dziecka. Zgodnie bowiem z art. 156 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (t.j. Dz.U.2020.1359) rodzic dziecka jako jego opiekun prawny powinien uzyskiwać zezwolenie sądu opiekuńczego we wszelkich ważniejszych sprawach, które dotyczą osoby lub majątku małoletniego.

Niniejszy wniosek podlega opłacie w wysokości 100 zł.

Ejwon napisał:
Mianowicie ja już w tym momencie zrzekłem sie spadku i po mnie jest moja miesięczna córka.
Sytuacja wyglada tak, ze zmarł moj ojciec i wraz z bratem odziedziczylismy mieszkanie.
Przecież jedno przeczy drugiemu. Twierdzisz, że się zrzekłeś, może jednak odrzuciłeś spadek ?
Za chwilę twierdzisz, że odziedziczyłeś ?
Zdecyduj się :)
Jeżeli faktycznie doszło do umowy zrzeczenia się dziedziczenia, jego skutki rozciągają się na zstępnych, zatem nie musisz odrzucać spadku w imieniu małoletniego jak i żadna zgoda sądu nie jest wymagana.

Byłem u notariusza i zrzekłem się spadku. Jak dobrze uargumentować taka sytuacje we wniosku do sądu rejonowego?

Rozumiem, że odrzuciłeś spadek. W sprawie odrzucenia spadku w imieniu swojego małoletniego dziecka przeczytaj moja wcześniejszą odpowiedż.

Tak to już wiem. Ale składając wniosek muszę chyba podać jakieś argumenty. Na jakiej podstawie chciałbym, aby sąd wyraził zgodę na odrzucenie spadku w imieniu corki?

Podajesz te same powody z których odrzuciłeś spadek.

Sytuacja na dzien dzisiejszy jest taka, ze długów jeszcze nie ma .
Jak nie ma długów a dziedziczeniu podlegają wyłącznie aktywa, to zapomnij że sąd wyda zgodę na odrzucenie spadku. To by było działanie na szkodę małoletniej.

A może długi spadkowe są, a rodzina o tym nie wie? Tak też może być. Lepiej zabezpieczyć się na przyszłość.

Ejwon napisał:
Sytuacja na dzień dzisiejszy jest taka, ze długów jeszcze nie ma .
Nie rozumiem dlaczego mieszasz spadek ojca z długami brata? Bez sensu było to odrzucenie spadku po ojcu. Jedynym zmartwieniem mogła by być współodpowiedzialność wszystkich spadkobierców ojca za rachunki za media które są nadal dostarczane według umów zawartych jeszcze przez ojca. Należałoby doprowadzić do tego aby brat zawarł takie umowy wyłącznie we własnym imieniu. A pierwszym krokiem do tego będzie poinformowanie dostawców mediów o śmierci poprzedniego odbiorcy czyli Waszego ojca.
Nie wiem czy opłaty dla spółdzielni mieszkaniowej można by przypisać tylko do jednego ze współwłaścicieli który faktycznie zamieszkuje w mieszkaniu. Jeśli jest to lokal zarządzany przez spółdzielnię to warto się tego u nich dowiedzieć.

W przypadku usług telekomunikacyjnych (telefon, internet) które nie są świadczeniami "pierwszej potrzeby" to w regulaminach najczęściej jest zapis że umowa wygasa z chwilą dostarczenia/przedstawienia aktu zgonu (nawet w formie skanu). To jest do ogarnięcia przez e-mail. Zrobiłem tak niedawno dla mojego sąsiada.

Dodam że komornik prowadząc egzekucję długu brata ma prawo zająć tylko osobisty udział brata w nieruchomości a nie udziały pozostałych spadkobierców - np. Twojej córki.
Długiem brata są zobowiązania wynikające z umów zwieranych przez niego samego. Dlatego tak ważne jest rozwiązanie umów zawartych przez ojca i zawarcie nowych umów tylko przez brata.

Powrót