zrzeczenie spadku

• Autor wątku Autor wątku kola11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kola11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

mam taka sprawe: W styczniu tego roku zmarł mój teśc. Nie pozostawił po sobie zadnych dóbr materialnych. Prowadził działalnosc gospodarczą, którą zdązył zlikwidowac przed smiercią, gdyz interes nie przynosił zysków. jedyny "spadek" jaki po Nim został, to spory dług w ZUS-ie. Moje pytanie jest takie: czy w przypadku gdy zona zmarłego i dzieci sadownie zrzekna się spadku, Zus umorzy sprawę, czy mimo wszystko sciągnie od rodziny naleznosci? Jesli tak to w jaki sposób to będzie wyglądało?

Bardzo prosze o odpowiedź
Pozdrawiam

Jak nikt nie chce spadku to przchodzi to na Skarb Państwa

I co w takiej sytuacji??? Skarb Panstwa daje wiare orzeczeniu, ze zmarły nie posiadał majątku, czy sciagaja sobie przez komornika chociaz częśc zadłuzenia np meble telewizor itp?/

I drugie pytanie: czy aby spadek przepadł wystarczy jak zrzekną się dzieci zmarłego i jego zona, czy równiez niepełnoletnie wnuki musza się zrzec, oraz rodzenstwo zmarlego i ich rodziny??

muszą się zrzec wszyscy uprawnieni do spadku - rownież ci dalsi...ponieważ jesli bliżsi krewni zrzekaja sie praw w ich miejsce zostają powołani dalsi krewni...

Trzeba również sprawdzić czy zmarły oprócz długu posiadał jakiś majątek (chociażby we wspólnocie malżenskiej) , swoj majątek odrębny itp....

Dziekuje za odpowiedź.
Jedyny majatek jaki pozostał to wyposazenie mieszkania ( i to nie do końca, gdyz mieszkał z synem i jego rodziną, którzy wyposazyli mieszkanie w 2\3.) Co w takiej sytuacji?

Ej Markiz - co to ma byc za tekst o tym bydlaku???????????????????
Bydlak to moze cie zrobił wiec hamuj koleś!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Takie komentarze pozostaw dla siebie!!!!!!!!!!!!

[cytat="kola11"]Ej Markiz - co to ma byc za tekst o tym bydlaku???????????????????
Takie komentarze pozostaw dla siebie!!!!!!!!!!!![/cytat]

Boże, Ty to widzisz i nie grzmisz?

[cytat="kola11"]Ej Markiz - co to ma byc za tekst o tym bydlaku???????????????????
Takie komentarze pozostaw dla siebie!!!!!!!!!!!![/cytat]
Żegnaj Kola - takich chamów nam na forum nie potrzeba.

Powrót