Zrzekanie się spadku po mamie

• Autor wątku Autor wątku mati88771
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mati88771

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Cześć. Mam pytanie odnośnie długów mojej zmarłej mamy. Otóż wzięła ona chwilówki, inne kredyty o których nie mamy pojęcia i zmarła nagle na początku kwietnia. Jest możliwość zrzeczenia się tych długów czy przechodzą one na ojca i trójkę dzieci ( wszyscy jesteśmy pełnoletni). Co się dzieje z połową majątku (dom jednorodzinny) jeżeli ojciec i my postanowimy zrzec się dziedziczenia po niej?

Zrzeczenia dziedziczenia nie, natomiast odrzucenia spadku, w zależności od dokładnych dat, lub okoliczności co do braku oświadczenia o odrzucenie spadku pod wpływem błędu.
Na początek proszę się zapoznać z poradnikiem umieszczonym w dziale, polecam pośpiech.

Pytanie czy mama coś po sobie pozostawiła oprócz długów?
Możecie się zrzec (musicie wszyscy) lub przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza.
Czyli np. mama miała 100000 długu, ale zostawiła mieszkanie warte 50000. Więc musicie spłacić dług w wysokości 50000.

Nie moga sie zrzec bo mama juz nie zyje. !!! . Moga Jedynie odrzucic spadek jesli termin nie minal. Majtek w tym dlugi beda dziedziczyc kolejni spadkobiercy (rodzice, rodzenstwo lub ich potomkowie) a na koncu gmina.

Źle się wyraziłem, oczywiście albo odrzucenie albo przyjęcie z dobrodziejstwem inwentarza.

Powrót