zrzeknięcie się spadku, a przejecie mieszkania lokatorskiego

• Autor wątku Autor wątku LukaszKur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LukaszKur

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, sprawdzałem forum i nic nie pasuje do mojego problemu. Proszę o pomoc.

- Mieszkanie Spółdzielcze Lokatorskie niezadłużone.
- Tata nie żyje już długo. Mama umarła teraz w sierpniu.
- Zameldowani, Mama (główny lokator), syn (ja), siostra.
- Mama wykluczona ze spółdzielni (kilka lat temu, nie jest pewne ze przywrócone) ale i tak wszyscy zameldowani i mieszkaliśmy.
- Mama miała długi (nie związane z mieszkaniem).
- Innych dzieci niema.

1. Czy możemy ubiegać się w spółdzielni o przyjęcie nas do członkostwa jako głównych lokatorów? Czy my możemy dalej tam mieszkać?

2. Chcemy się zrzec spadku ze względu na długi. Czy przez to stracimy szanse na 1?

Odnośnie 1) Art. 15 ust 2 Ustawy o SM.

Odnośnie 2) To prawo nie jest dziedziczne.

Dzięki za odpowiedź bardzo pomogło, doceniam to.

tak wiec rozumie ze:

1. Ubieganie się o członkostwo w spółdzielni i mieszkanie dalej jest możliwe bez względu na to czy przyjmujemy spadek czy nie. (1-rok na wniosek o wpisanie)

Teraz dochodzi inna strona tej samej sprawy. z tego co rozumiem to.

1. Jak będziemy mieszkać dalej i zrezygnujemy ze spadku to będziemy musieli sami wpłacić wkład mieszkaniowy.
2. Jak będziemy mieszkać dalej i weźmiemy spadek to odziedziczymy długi i wkład mieszkaniowy (wiec nie będzie trzeba go wpłacać przez nas).

Przypomnę ze mama miała długi i żadnych pieniędzy lub rzeczy wartościowych nie zostawiła po sobie.

Pytanie co do przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza. (tego automatycznego po 6 miesiącach jak rozumiem)

- Czy jak przyjmiemy spadek z dobrodziejstwem inwentarza i wystąpimy z wnioskiem o przyjęcie nas do wspólnoty mieszkaniowej to długi które na nas przejdą będą w wysokości tego wkładu mieszkaniowego który mama miała (I w rezultacie i tak będziemy musieli znaleźć pieniądze w ilości wkładu mieszkaniowego na spłatę tych długów)?

- Czy dopóki ten wkład mieszkaniowy jest związany w spółdzielni i my go nie wyciągamy tylko mieszkamy dalej to nie wchodzi w skład inwentarza spadkowego (wiec mieszkamy dalej, bierzemy spadek z dobrodziejstwem inwentarza i nie trzeba się martwic ze długi naliczone będą co do wartości wkładu mieszkaniowego)?

Powrót