Zrzeknięcie spadku

• Autor wątku Autor wątku Fazi1983
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fazi1983

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Witam
Zmarł wujek który miał kredyt żonę i brak dzieci.
Ciotka poszła do notariusza zrzekła się spadku( notariusz powiedział że każdy może się zrzec nie zależnie od kolejności.
Moja mama natomiast poszła do innego notariusza jako dziedzicząca w następnej kolejności i otrzymała wiadomość że nie może się zrzec bo nie ma żadnej sprawy w sądzie założonej .
Czy ciotka nie powinna założyć jakiejs sprawy?
Czy wystarczy że się zrzekła u notariusza.?
Czy dalsza część rodziny musi czekać na jakieś powiadomienie z sądu?
Czy zrzekać się bez czekania na informacje ?

Zrzec się spadku można tylko za życia spadkodawcy (w tym przypadku twojego wujka), więc podejrzewam, że żona zmarłego (twoja ciotka) spadek odrzuciła. Rodzice wujka, jak rozumiem, nie żyją, a twoja mama jest jego siostrą, tak? Jeśli tak, to w ciągu 6 miesięcy od dnia, kiedy dowiedziała się, że jest spadkobiercą (czyli dowiedziała się, że ciotka odrzuciła spadek po mężu), twoja mama powinna spadek te odrzucić (a następnie ty i twoje ewentualne rodzeństwo w ciągu 6 miesięcy od dnia, kiedy się dowiecie, że wasza mama odrzuciła spadek po wujku). Może to zrobić u notariusza. Ciotka nie musi zakładać żadnej sprawy w sądzie, wystarczy, że odrzuciła spadek u notariusza, akt notarialny ma w tym przypadku taką samą moc, jak prawomocny wyrok sądu.

Witam
Czy to musi być pisemne zawiadomienie o odrzuceniu spadku czy ustne?
Czy jakis organ nie powinien powiadomić o takiej sytuacji?
Czy bez żadnej sprawy można poprostu
Iść do notariusza i to zrobić?
Bo mama była u jednego to jej powiedział że nie może tego zrobić bo nie ma żadnej sprawy w sądzie .

Czy mama nie powinna dostać powiadomienia pisemnego że jest spadkobierca i że ciotka odrzuciła spadek?
Czy może poprostu iść do notariusza i odrzucić nie mając żadnych papierów że ciotka odrzuciła ?

Witam. Mam pytanie. Zrzekłam się swojej części spadku na rzecz ojca 4 mies. po śmierci mamy. Kto powinien złożyć oświadczenie do US. ja czy ojciec.

Po pierwsze, nie można odrzucić spadku na czyjąś rzecz. Oświadczenie o odrzuceniu spadku nie jest umową zbycia spadku, jest to oświadczenie jednostronne i bezwarunkowe. W wyniku odrzucenia spadku inne osoby dochodzą do dziedziczenia ale osoba odrzucająca spadek nie może wskazać tych osób bo o kolejności dziedziczenia decydują przepisy ustawy kodeks cywilny albo testament.

Argoki napisał:
Kto powinien złożyć oświadczenie do US. ja czy ojciec.
Na pewno nie Ty. Ojciec dopiero po zarejestrowaniu przez notariusza aktu poświadczenia dziedziczenia albo po uprawomocnieniu się postanowienia sądu o stwierdzeniu nabycia spadku.

Pozostaje pytanie w jakim udziale spadek dziedziczy Twój ojciec. Bo jeśli byłaś jedynym dzieckiem i odrzuciłaś spadek po matce to wtedy małżonek nie dziedziczy całego spadku (jak mogło Ci się zdawać) lecz wspólnie z krewnymi zmarłej żony.

Mam 3 rodzeństwa i w sądzie każde z nas zrzekło ( przekazało) swoją część na tatę. Wciągu pół roku trzeba było złożyć jakiś pit do U.S.

Argoki napisał:
w sądzie każde z nas zrzekło ( przekazało) swoją część na tatę
Jaki był przedmiot sprawy - sprawa o stwierdzenie nabycia spadku czy sprawa o dział spadku?

Jeśli odrzuciliście spadek po mamie, tj. spadek odrzuciły wszystkie jej dzieci, żeby jedynym spadkobiercą był Wasz ojciec, czyli mąż spadkodawczyni, to zrobiliście głupotę.

ffenix napisał:
zrobiliście głupotę
Po ponownym przeczytaniu tych słów dochodzę do wniosku, że można je odczytać dwuznacznie, więc dla jasności.
Nie twierdzę, że chęć/potrzeba uczynienia taty jedynym właścicielem majątku spadkowego jest głupotą.
Głupotą jest sposób dążenia do tego poprzez odrzucenie spadku przez dzieci, bo w takim przypadku tata nie stał się jedynym spadkobiercą.

Ostatnia edycja:
Chodziło mi o ten podatek. Co do tego spadku to tydzień temu zmarł tata,czyli całość będzie dzielona na cztery ?, czworo jego dzieci. Testamentu nie było. Sprawa o dział spadku.

Ostatnia edycja:
Jesli nie ma testamentu to dziedzicza dzieci i malzonek. Jesli malzonek nie zyje to tylko dzieci. Oswiadczenie do US musi zlozyc kazdy kto jest spadkobierca. Ma na to pol roku od poswiadczenia dziedziczenia/ postanowienia.

Argoki napisał:
Zrzekłam się swojej części spadku na rzecz ojca 4 mies. po śmierci mamy.
Argoki napisał:
Sprawa o dział spadku.
Zestawiając te wypowiedzi to wierzyć mi się nie chce że sprawa o dział spadku była w zaledwie 4 miesiące po śmierci Twojej mamy. Może chodzi o stwierdzenie nabycia spadku?
Mam wrażenie że kręcimy się w kółko Macieju...

Powrót