Zsumowany okres zasiłkowy??

• Autor wątku Autor wątku grysia25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grysia25

Użytkownik
Odpowiedzi
158
Witam
Dzis dowiedziałam się telefonicznie,że ZUS zsumował moje okresy zasiłkowe,ale czy słusznie?
25.02-5.03 G54 lekarz rodzinny
6.03-22.05 T93 lekarz ortopeda
-------------
łącznie 87dni nieprzerwanego zwolnienia

23.05- 30.06 powrót do pracy i wypowiedzenie bez świadczenia pracy ze strony pracodawcy,ale z moją wysłaną gotowością do podjęcia pracy

3.07-15.09 G54 lekarz neurolog
16.09-30.09 G54 lekarz ortopeda
1.10-21.10 G54 lekarz neurolog,gdzie 16.10 byłam na komisji w ZUS w sprawie tego zwolnienia,
lekarz orzecznik orzekł,że nadal jestem niezdolna do pracy
22.10-4.11 G54 lekarz neurolog- jutro dostarczę do ZUS.

Dziś telefonicznie od pani z ZUS( zadzwoniłam zapytać czy jakiś przelew dla mnie jest przygotowany) a pani stwierdziła,że mój okres zasiłkowy zakończył się 5.10. Rzeczywiście od 25.02 do 5.10 jest 182 dni.

Pytanie moje brzmi czy wszystko jest zgodne z prawdą??

Ostatnia edycja:
Z Ustawy z dnia 25.06.1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (t.j. Dz. U. z 2010 r. nr 77, poz. 512 ze zm.):

Art. 8. Zasiłek chorobowy przysługuje przez okres trwania niezdolności do pracy z powodu choroby lub niemożności wykonywania pracy z przyczyn określonych w art. 6 ust. 2 - nie dłużej jednak niż przez 182 dni, a jeżeli niezdolność do pracy została spowodowana gruźlicą lub występuje w trakcie ciąży - nie dłużej niż przez 270 dni.

Art. 9. 1. Do okresu, o którym mowa w art. 8, zwanego dalej "okresem zasiłkowym", wlicza się wszystkie okresy nieprzerwanej niezdolności do pracy, jak również okresy niemożności wykonywania pracy z przyczyn określonych w art. 6 ust. 2.

2. Do okresu zasiłkowego wlicza się okresy poprzedniej niezdolności do pracy, spowodowanej tą samą chorobą, jeżeli przerwa pomiędzy ustaniem poprzedniej a powstaniem ponownej niezdolności do pracy nie przekraczała 60 dni.

3. Do okresu zasiłkowego nie wlicza się okresu niezdolności do pracy przypadającego w okresach, o których mowa w art. 4 ust. 1.

Dziękuje za wyciąg z ustawy.
Po mojej wizycie w ZUS`ie okazało się,że połączyli te dwa okresy choroby, bo na sam koniec pierwszej choroby 25.05-22.05(t93) i od 23.05 do 27.05 miałam zwolnienie (g54),którego nie dostarczyłam pracodawcy i defaco nie otrzymała za ten czas zasiłku chorobowego tylko normalne wynagrodzenie, gdyż w tym czasie świadczyłam prace.
Więc mówią,że dodali te 5dni tylko,że gdyby dodali to 182 nie minęły by od 25.02 do 5.10 tylko od 25.02 do 30.09. a tak do 5.10 wychodzi 187dni.
Więc dodali czy nie dodali.
Jak traktowane jest zwolnienie, które nie jest dostarczane przez pracownika ani do pracodawcy ani do ZUS? czy ten okres wliczany jest w okres zasiłkowy?
Bardzo proszę o pomoc.

Witam ponownie i proszę o pomoc w zrozumieniu decyzji ZUS.

Jak się okazało ZUS odmówił wypłaty dalszego zasiłku chorobowego(zakończył okres zasiłkowy 5.10) ponieważ zsumował wcześniejszy okres choroby z obecnym, z tym, że wziął również pod uwagę zwolnienie, którego ja nie dostarczałam pracodawcy i w czasie jego trwania pracowałam. Wygląda to następująco:
25.02-5.03 G54 lekarz rodzinny
6.03-22.05 T93 lekarz ortopeda
23.05-27.05 G54 lekarz rodzinny- tego zwolnienia nie dostarczyłam pracodawcy i w tym czasie zgłosiłam gotowość do pracy.

23.05- 30.06 powrót do pracy i wypowiedzenie bez świadczenia pracy ze strony pracodawcy,ale z moją wysłaną gotowością do podjęcia pracy

3.07-15.09 G54 lekarz neurolog
16.09-30.09 G54 lekarz ortopeda
1.10-21.10 G54 lekarz neurolog,gdzie 16.10 byłam na komisji w ZUS w sprawie tego zwolnienia,lekarz orzecznik orzekł,że nadal jestem niezdolna do pracy
22.10-4.11 G54 lekarz neurolog
5.11-2.12 G54 lekarz neurolog

6 listopada złożyłam wniosek o świadczenie rehabilitacyjne, jeśli dostanę to podobno wypłacą od 6.10.
Gdy dzwoniłam do Pani kierownik wydziału, która podpisała decyzję odmawiającą wypłaty dalszego zasiłku chorobowego, pytałam na jakiej podstawie zostały zsumowane okresu chorób( wczesniej biodra, teraz kręgosłup) w jeden okres zasiłkowy, powiedziała,że właśnie przyczyna tkwi w tym zwolnieniu, którego nie dostarczyłam. Usłyszałam, że lekarz wystawiając L4 orzekł niezdolność do pracy w tym czasie, a to że ja poszłam do pracy to już moja sprawa. Podstawy prawnej pani kierownik nie umiała podać.
Czy może ktoś z Państwa przeanalizować moją sytuację i powiedziec czy wszystko jest zgodne z prawem??
Będę wdzięczna.

Czy mogę prosić o pomoc w mojej sprawie, bo czas nieubłaganie mija.

Powrót