ZTM - kara za nic

• Autor wątku Autor wątku Tomek711
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tomek711

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
6 maja 2009 roku moja córka jechała autobusem i została podczas kontroli ukrana mandatem za brak numeru legitymacji ( posiadała legitymację i opłacony bilet miesięczny). Włożyła gdzies ten mandat i zapomniała o nim. ZTM pod wpływem protestów społecznych zmieniło wadliwe przepisy, związane z bezwarunkowym wypełnianiu wszsytkich rubryk. W 2010 roku 19 maja ZTM wniosło sprawę do sądu. W 2014 dostaliśmy wezwanie do zapłaty. Wysłałem do sądu sprzeciw wobec nakazu powołując się na zasadę sprawiedliwości społecznej uzasadniając że skoro ZTM uznał przepis za wadliwy i jednocześnie na jego mocy chce egzekwować kary to wnoszę o odrzyucenie pozwu w całości. Sędzia na rozprawie odrzucił moje uzasadnienie.

Czy mogę w takim razie wnieść apleację powołując się na to że żadanie zapłaty jest przedawnione. Niestety wcześniej nie zorientowałaem się że kary ZTM przedawniają się po roku.?

Czytaj więcej na Infor.pl: Kara ZTM - przedawnienie - Prawo cywilne - Forum dla księgowych i kadrowych - księgowość i kadry - INFOR.pl

Postanowienie SN II PK 5/12:
"...jeśli cały materiał faktyczny i dowodowy został w sprawie zebrany wyczerpująco, a strona jedynie nie podniosła zarzutu przedawnienia, to nie ma przeszkód, aby uczyniła to po raz pierwszy dopiero w postępowaniu przed sądem drugiej instancji...."

Powrót