ZTM odpisało na list o przedawnieniu

• Autor wątku Autor wątku masztan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

masztan

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Witam,

Jakiś czas temu dostałem pismo od ZTM, że nie uregulowałem jakiś biletów ze starych dat. Podali mi trzy numery spraw. Ostatnia z roku 2007. Podałem im informacje, że sprawy są przedawnione i w razie czego wniosę zarzut przedawnienia. Ostatnio otrzymałem ponownie od nich list polecony. Napisali, że 2 sprawy umarzają natomiast co do dwóch ZTM w 2003 i 2008 uzyskał z Sadu Rejonowego nakazy zapłaty. I wygląda to tak:
1. wezwanie z dnia 08.07.2002 rok - a sygnatura akt jest z 09.07.2003.
2. wezwanie z dnia 22.09.2007 rok - a sygnatura akt jest z 16.09.2008.

Napisali, że nie wniosłem sprzeciwu to nakaz zapłaty uprawomocnił się. Dodatkowo w dniu 15 stycznia 2014r. sąd wydał także klauzule wykonalności odnośnie wezwania nr 1.

W takim wypadku mam pytanie, czy mam możliwość jeszcze coś ugrać? A jak w razie czego wygląda sprawa o umorzenie odsetek?

co do pierwszego to wygląda na to że przedawnione. drugie - przedawniona część odsetek

Dzięki za szybką odpowiedź. A jak to jest,że podali,m że sąd 15 stycznia tego roku nadał dla pierwszej sprawy klauzule wykonalności to mimo to można zastosować przedawnienie? Zbiło mnie z tropu ta klauzula.

liczy się data prawomocności wyroku, a nie data nadania klauzuli. klauzula to tylko zapis, że można egzekwować poprzez komornika

Tak też sądziłem ale musiałem się upewnić. Dzięki!

Jeszcze jedno zapytam. Mają oni szanse ten przedawniony dług na podstawie klauzuli wykonalności wnieść do komornika? I jeżeli tak to co wtedy? Komornik może zająć pensje, wejść na konto itp?

Mając orzeczenie opatrzone klauzulą wykonalności można wszcząć postępowanie egzekucyjne. Jeśli wierzyciel we wniosku wskaże taki sposób egzekucji, to komornik zajmie wynagrodzenie, wierzytelnosci z rachunku bankowego itp

musisz ten nakaz obalić zarzutem że przedawnione, najlepiej zanim sami coś zrobią u komornika

Dali mi 30 dni do zapłaty. Odpisze im tak jak zasugerowałeś. Z drugiej strony nie są to wielkie koszta bo pewnie ok. 280~300zł za jedną sprawę - wynika to z tego, że pierwszy list jaki mi przysłali było to pismo przedsądowe i dług z 2003 roku na sumę 284zł z hakiem za jeden mandat (ten umorzyli na podstawie przedawnienia).

teraz dali mi 30 dni nie podając kosztów. W tym celu mam zadzwonić do nich do działu windykacji. Pewnie chodzi im, że przerwę w drugim przypadku bieg przedawnienia. Co robić? Poddać się czy walczyć.

to zależy od ciebie. chyba że nie masz co z sianem robić...

Mam, nie za bardzo pali mi się na płacenie za mandaty. W takim razie odpisuje. Za jeden będę musiał zapłacić.

masztan napisał:
Mam, nie za bardzo pali mi się na płacenie za mandaty. W takim razie odpisuje. Za jeden będę musiał zapłacić.

Jeżeli masz prawomocny wyrok to pisząc do ZTM, zmarnujesz kartkę i atrament i czas.

Rozumiem. Dzwonilem do Sadu. Oni nie maja takich akt. W tygodniu jade potwierdzic. Ztm sciemnia?

Niech ztm wyśle Ci te nakazy zapłaty ......

Do tego ktory podali w pismie. Rejonowy w Warszawie na Terespolskiej

masztan napisał:
Do tego ktory podali w pismie. Rejonowy w Warszawie na Terespolskiej

Jeżeli nie pomyliłeś tej sygnatury z jakąś sygnaturą wewnętrzną firmy windykacyjnej, to mało prawdopodobne jest żeby ztm napisało nieprawdę. Musisz sprawę wyjaśnić. Dowiedz się, który sąd, który wydział i potwierdź sygnaturę.

Dzieki za odpowiedz

Kokosz i Jajko napisał:
1. nie mają takiego obowiązku
2. w ogóle nie muszą ich mieć u siebie

1. dobry obyczaj wezwanie + załączony nakaz /ksero/ - tak stosowało się kiedyś za dobrych czasów..... teraz to wiadomo poziom windykacji zleciał na pysk... więc wszystko jest możliwe

- nawet ściema

- jak mają nakaz z klauzulą to nie muszą wzywać do zapłaty - mogą dać do komornika....

2. muszą mieć u siebie lub w kancelarii, która prowadziła sprawę. Sąd zawsze wysyła stronom... /Kancelaria która dla mnie prowadzi sprawy za każdym razem wysyła nakaz + info, że jeśli nie złoży zażalenia to klauzula a jak uzyska klauzulę to wysyła też nakaz z klauzula - oczywiście ja mam scan/

Ostatnia edycja:
Powrót