Ztm przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku szariczek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szariczek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
WITAM dostalam pismo przedsadowe z ztm zawierające ostrzeżenie o zamiarze przekazania danych do KRD pismo dotyczy braku opłaty za przejazd z 2003 roku , jak mogę sformułować pismo odwoławcze o przedawnienie i do kogo mam zacząć pisać czy do ZTM czy czekać na pismo z sądu Proszę o pomoc

szariczek napisał:
WITAM dostalam pismo przedsadowe z ztm zawierające ostrzeżenie o zamiarze przekazania danych do KRD pismo dotyczy braku opłaty za przejazd z 2003 roku , jak mogę sformułować pismo odwoławcze o przedawnienie i do kogo mam zacząć pisać czy do ZTM czy czekać na pismo z sądu Proszę o pomoc

Możesz napisać pismo do ZTM że odmawiasz zapłaty, ponieważ należność jest przedawniona.
Później tylko czekaj na pozew z sądu (jak ZTM go złoży) i składaj sprzeciw.

Czy konieczna jest reakcja w takim przypadku? Do mnie też odezwali się z podobną sprawą - brak biletu w 2003r, kwota z odsetkami około 250zł, sprawa ewidentnie przedawniona.

Czy poza dalszym nękaniem mnie wezwaniami do zapłaty, ZTM może cokolwiek zrobić w tej sprawie? Czy mają jakąkolwiek podstawę prawną do obciążenia mnie jakimikolwiek dodatkowymi kosztami w związku z długiem z przed 11 lat?

Co się stanie jeżeli ja zwyczajnie zignoruję sprawę?

po co pisac do ztm? szkoda czasu i znaczka. pisać to należy sprzeciw do sądu, jeśli przyjdzie nakaz

masterfoo napisał:
Co się stanie jeżeli ja zwyczajnie zignoruję sprawę?

Jeśli zignorujesz sprawę na etapie pism ZDT to się nic nie stanie.

Pilnować tylko trzeba pism z sądu - trzeba złożyć sprzeciw.

Oczywiście, dług przedawniony nadal istnieje (długi nie znikają po czarodziejsku), więc wierzyciel może wpisywać Was na listy niesolidnych dłużników, domagać się zapłaty (wezwania, telefony itp.), dokonać cesji wierzytelności na rzecz innego podmiotu, itp. Nie uda mu się za to otrzymać tytułu wykonawczego, czyli nie będzie miał możliwości prowadzić egzekucji komorniczej, jeśli zostanie w sądzie podniesiony zarzut przedawnienia.

Powrót