ZUS a działalność w Anglii

• Autor wątku Autor wątku sebus.t
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sebus.t

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Dzień dobry, chciałbym dowiedzieć się na temat prowadzenia działalności mając ją w Anglii a żyjąc w Polsce. Jestem informatykiem pracującym zdalnie

1. Jak wygląda sprawa z ZUSem i ubezpieczeniem chorobowym w Polsce. Chciałbym być normalnie ubezpieczony i korzystać z polskich świadczeń.

2. Czy muszę się rozliczać w Polsce jeśli będę posiadał rezydencję podatkową - czy też będzie to kolidować z ZUS'em

3. Słyszalem że można pracować na 1/8 etatu aby mieć ZUS, czy w takim przypadku mogę mieć taką umowę i rozliczać sie za granicą, czy będę miał wtedy podwójne opodatkowanie.

4. Słyszałem również że mogę zapisać się do szkoły jeśli nie mam skończonych 26lat, z tym że też jak wtedy będę rozpatrzony, jako będący w Polsce i ponownie będę musiał płacić podatek w kraju. Czy to prawda?

5. Czy według Państwa co jest bardziej korzystne prowadzenie działalności w Anglii czy w Polsce? Na tą chwilę kwota wolna od podatku w Anglii wynosi około 60tys, co sprawia że jak na razie jestem zwolniony z podatku dochodowego 20%.

6. Jak wygląda sprawa z leasingiem czy mając firmę w Anglii a chcąc korzystać z niego w Polsce.

Pozdrawiam

Powrót