Zus a praca w Angli

• Autor wątku Autor wątku Helena0972
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Helena0972

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie,

Przeszukiwałam to forum prawnym ale naprawdę nie mogę znależć nic na ten temat.

Może ktoś z Was skieruje mnie na właściwy post ?

Sytułacja wygląda nastepująco mój mąż od 2005 roku az do dzisiaj pracuje i mieszka na terenie Angli.
W roku 2006-2007 prowadził doatkową działalność gospodarczą w Polsce wciąż pracował w Angli a jego pracodawca opłącał wszystkie składki i podatki.
Firma w Polsce została zamknięta 2007 roku we wrzesniu jednak mój mąz nie opłacał składek Zus w Polsce z uwagi na ubezpieczenie w Angli .
Dzisiaj dostał zawiadomienie o niezapłaconych składkach na fundusz :(.

Chciałam zapytać czy jest jakieś Prawo które mówi o takich funduszach ?

Czy rzeczywiście trzeba było płacić dodatkowe składki w Polsce jeżeli już podlega się takiemu obowiązkowi w Angli ?
Chciałabym nadmienic że Podatki były płacone w terminie jednak nie wiedzieliśmy o Zus.
Co o tym myślicie?

hej, nie wiem w jakiej rubryce umiescic post ani jak stworzyc nowa. Mam nadzieje, ze ktos pomoze mi w jednej sprawie.
wiec jest tak, moja mama pracowala w Londynie w 2006r, byla zatrudniona, pracodawca odprowadzal za nia skladki. Potem bywala troche w Polsce, troche za granica. W tym roku, przez 3 miesiace zarejestrowana byla jako self-employed. We wrzesniu zakonczyla dzialalnosc. Teraz zarejestrowala sie w urzedzie pracy w Polsce i chciala podac daty i miejsca pracy w Londynie, zeby nasz urzad je odnotowal i zaliczyl te okresy do emerytury. kazali skontaktowac sie z Brytyjskim zusem, czyli Inland Revenue aby przyslali jakas forme e301 czy u2. sprawdzilam, ze forma u2 odnosi sie do czegos innego, do transferu zasilku. Jaka forme trzeba miec zeby podac w Polsce ze pracowalo sie w Anglii i odprowadzane byly skladki. Dzieki z gory za pomoc

Ostatnia edycja:
Proszę o wskazówki i pomoc w rozwiązaniu dylematu mojej małżonki która ma założoną działalność w Londynie / samozatrudnienie/ i nadal chce utrzymać ale czasowo chce podjąć prace w Polsce może na umowę o pracę a może na tzw kontrakcie. Pytanie jest takie czy może rozliczać się z podatku w Londynie za pracę wykonaną w Polsce i w jakim zakresie powinna opłacać ZUS w Polsce. Według naszego rozeznania dochody nie będą duże i wolałaby płacić podatek w Londynie.

Powrót