zus a stopien niepelnosprawnosci

• Autor wątku Autor wątku smudziak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

smudziak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
witam po raz wtory.jestem wlasnie po przegranej sprawie z zusem o rente chorobowa.procz tego ze jestem chory mam rowniez orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepelnosprawnosci.do sadu niebawem wplynie moja apelacja do wyroku.pytanie: czy calkowity stopien niepelnosprawnosci przedstawiony na rozprawie apelacyjnej-a przyjmijmy ze taki bedzie-gwarantuje mi przyznanie renty chorobowej?czy moze jest to osobny wydzial co nie wplynie na decyzje sadu?z tego co juz wiem ten stopien niepelnosprawnosci wyklucza mozliwosc podjecia pracy.dziekuje za szybka odpowiedz.

[cytat="smudziak"]z tego co juz wiem ten stopien niepelnosprawnosci wyklucza mozliwosc podjecia pracy[/cytat]

Nie prawda, można podjąć pracę zarobkową nawet z orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności.

W Polsce obowiązuje podwójny system orzekania o niepełnosprawności:

1. do celów ubezpieczeń społecznych,
2. do celów rehabilitacyjnych, pomocy społecznej itp.

Orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności wydane zostało na wniosek osoby zainteresowanej, przez powiatowy zespół do spraw orzekania przy powiatowym centrum pomocy rodzinie. Służy ono wyłącznie celom pozarentowym i nie będzie brane pod uwagę przez sąd. Apelacja oparta na tym orzeczeniu jest bezzasadna.

O zdolności do pracy zawodowej orzeka lekarz orzecznik Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (lub komisja ZUS), a jego orzeczenie służy tylko celom rentowym.

[cytat:21n1iiy5]witam po raz wtory.jestem wlasnie po przegranej sprawie z zusem o rente chorobowa.[/cytat:21n1iiy5]
Pytanie zsadnicze dlaczego przegrałeś..?
Dlatego ,ż e że uznano ciebie zdrowym..??
Czy dlatego że nie masz lat przepracowanych by starć sie o rentę..
by dostać rente z ZUS muszą byc spełnione pewne warunki .

Według mojej wiedzy Renta chorobowa została zastąpiona świadczeniem rehabilitacyjnym. ..
Pytanie zasadnicze co przegrałeś..??

[cytat="godunow"]

Według mojej wiedzy Renta chorobowa została zastąpiona świadczeniem rehabilitacyjnym. ..
[/cytat]
Co takiego :?: :lol:
Skąd takie bzdurne informacje :?: :what:

Zacznijmy od tego ... jeżeli renta to z tytułu niezdolności do pracy.

witam.dziekuje za szybkie odpowiedzi i staram sie wyjasniac.swiadczenie rehabilitacyjne otrzymywalem przez pol roku po czym stanalem ponownie przed komisja lekarska ktora to orzekla ze jestem calkowicie zdolny do pracy.nastepny moim krokiem bylo skierowanie sprawy do sadu.warunki stazowe przyznania renty tzn.okres 10lat zostaly spelnione.wszystkie inne rowniez poza tym ze jestem zdrowy-od 15 lat choruje na cukrzyce insulinozalezna a rok temu mialem zawal serca oraz robiona agioplastyke, do tego dochodza inne powiklania cukrzycy jak np poczatki neuropatii cukrzycowej - i wszystko udekumentowane.posiadam rowniez umiarkowany stopien niepelnosprawnosci, ktory nawiasem mowiac nic lekarzy orzecznikow nie obchodzi.i tu powstaje pytanie czy zmiana stopnia niepelnosprawnosci na calkowicie niezdolny do pracy moze zmienic wyrok w sadzie apelacyjnym?i czy majac ten stopien moge prowadzic firme,tzn byc jej wlascicielem i np zatrudnic pracownika?dzieki za odpowiedz.kiedy pytam o takie rzeczy w zusie to nikt nic nie wie. :what:

Mam jedną prośbę - przy opisywaniu sprawy proszę to robić od razu nieco dokładniej.
Ciekawi mnie skąd 'godunow' wiedział o świadczeniu rehabilitacyjnym (wcześniej nie pisał Pan o tym), czyżbyście Panowie wymieniali informacje poza forum?

Co do pytania - o ile wiem, choroby te nie kwalifikują do orzeczenia o niezdolności do pracy.
Już poprzednio napisałem, że orzeczenia o stopniach niepełnosprawności nie wpływają na orzeczenia lekarza ZUS.
Nikt nie zabrania inwalidzie, czy też renciście prowadzenia działalności gospodarczej.

[cytat:2fwuq31s] Ciekawi mnie skąd 'godunow' wiedział o świadczeniu rehabilitacyjnym (wcześniej nie pisał Pan o tym), czyżbyście Panowie wymieniali informacje poza forum[/cytat:2fwuq31s]
Już Panu wyjaśniam..
A wiem z autopsiji..
Kiedyś było tak.. byleś pan chory na chorobę x i leczenie było dłuższe niż 9 miesięcy ZUS kierował takiego delikwenta na tak zwaną rentę chorobową.. I potem wzywał go przed swe oblicze i stwierdzał.. zdrowy chory etc.. Od bodajże 2003 ( mogę sie mylic co do daty) zamiast renty chorobowej wprowadzono świadczenie rehabilitacyjne.. i dalej ta sama procedura..

Rzecz najważniejsza.. w tej całej sprawie ZUS orzeka że delikwent nie jest zdolny do wykonywania zawodu czynności która pan i pani wykonywała przed przejściem na rentę w żadnym wypadku nie stwierdza czy pan jest zdrowy czy nie

Ja to podam na własnym przykładzie choruję na cukrzyce insulinozależna i parę innych chorób pracowałem na kopalni jako sztygar i lekarz nie dopuścił mnie do pracy. Wysłał mnie do wtedy do komisji ZuS i tak średnio co dwa lata staję przed obliczem Zusu (A dokładnie przed obliczem lekarza orzecznika Zus) który stwierdza stan zdrowia i stwierdza , że nie jestem zdolny podjąć pracy w wyuczonym i wykonywanym zawodzie.. czasami dla sportu próbowali mnie przeszkalać etc z marnym skutkiem.. parę różnych spraw z nimi ( z Zusem) przeszedłem
Co Panu pozostaje..

Złożyć na nowo wniosek o przyznanie renty z ogólnego stanu zdrowia .. Wykazać że stan zdrowia uległ pogorszeniu.. i nie moze Pan wykonywać obecnego zajęcia

[cytat:1cpxbwwf] czy zmiana stopnia niepelnosprawnosci na calkowicie niezdolny do pracy moze zmienic wyrok w sadzie apelacyjnym?i [/cytat:1cpxbwwf]
Polskie prawo jest kuriozalne nie tylko w nowych technologiach ( którymi się interesuję ) Moim zdaniem kuriozalne bo są dwa tory orzekania o niepełnosprawności .. a ZUS jako instytucja państwowa uznaje tylko i wyłącznie swoje orzeczenia do celów rentowych.. .

Ale do rzeczy.. Mniemam z tego co Pan pisze.. że Pan ma niepełnosprawność i pewnie orzeczony stopeń przez Powiatowy Zespół do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności to orzeczenie Pana służy do celów poza rentowych i nie jest wiążące dla ZUS.. ( jedynie może się pan starać o świadczenie socjalne)
Zmiana stopnia nic tu nie zmieni.. .

Moim zdaniem ja bym tak zrobił zostawił bym sąd a rozpoczął procedurę w ZUsie o ponowne przyznanie renty..
Zawsze Pan ma do tego prawo..
a na koniec przypomnę wszystkim czytającym
Zus przyznaje.
1.renta z tytułu niezdolności do pracy.
2.rentę szkoleniową
3. świadczenie rehabilitacyjne

Pyta pan o działalność. gospodarczą niby można.. Prawo nie zabrania ale ale jak ją pan wykaże to znowu lekarz orzecznik ZUS panu wyda decyzję że pan może prowadzić tę działalność. n bo stan pańskiego zdrowia na to pozwala.. Lepiej zawiesić na czas procesu w Zusie lub scedować na współmałżonka i podać że się nie wykonuje żadnego zajęcia ze względu na stan zdrowia..

Do smudziaka:

Czy rozprawa w sądzie dotyczyła odmowy przedłużenia świadczenia rehabilitacyjnego (można je pobierać maksymalnie przez 12 miesięcy), czy odmowy przyznania renty inwalidzkiej?
Może przytoczyłby Pan sentencję wyroku?

witam ponownie.cytuje: po rozpoznaniu w dniu 17.10.07 w gdyni odwolania rafala smudzinskiego od decyzji ZUSz dn.10.01.07 w sprawie rafala smudzinskiego przeciwko ZUS o rente z tytulu niezdolnosci do pracy oddala odwolanie.jeszcze jedno pytanie:w jaki sposób starac sie o orzeczenie o niepelnosprawnosci dla celow rentowych i czy jezeli bym je otrzymal to cos by to w mojej sprawie zmienilo?nadmienie ze prowadze jednoosobowa dzialalnosc gosp. jako kierowca samochodu do 3,5 ton czyli kat.B

Teraz się nieco rozjaśniło.
Starał się Pan o rentę z tytułu niezdolności do pracy.
Jednocześnie wykonuje Pan zawód kierowcy.
Lekarz orzecznik stwierdził więc, że jest Pan zdolny do pracy.
Moja rada.
Proszę skompletować dokumenty niezbędne do uzyskania renty (wniosek z załącznikami i zaświadczenie lekarskie o stanie zdrowia (aktualne) i ponownie złożyć je w ZUS. Powinien Pan również wyrejestrować swą działalność gospodarczą, lub zatrudnić pracownika i samemu jej fizycznie nie wykonywać. Udowodnić przed orzecznikiem, że prowadzi Pan działalność gospodarczą, lecz sam Pan nie pracuje ze względu na stan zdrowia.
Jest Pan kierowcą i jeśli będzie Pan wykonywał ten zawód i jednocześnie czynił starania o uznanie, że nie jest Pan zdolny do wykonywania zawodu kierowcy, to żaden lekarz orzecznik i żadna komisja ZUS, ani żaden biegły sądowy nie orzeknie o niezdolności do wykonywania tego zawodu.

interesuje mnie następująca sprawa :
1.w jaki sposób starac sie o orzeczenie o niepelnosprawnosci dla celow rentowych

Powrót