ZUS a uczeń, jako założyciel firmy

• Autor wątku Autor wątku pempen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pempen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie,

Przeszukałem stronę ZUSu, przeszukałem połowę Google, ale na swoje pytanie nie potrafię znaleźć odpowiedzi. Otóż:

Czy jako uczeń (III klasa LO) muszę płacić składkę zdrowotną (224zł)? Czy tylko 113,46zł ubezpieczeń?

Dziękuję i pozdrawiam,
Przemek.

Rozumiem, że chodzi o działalność gospodarczą.
Pierwszy warunek to ukończone 18 lat.
Uczniowie prowadzący działalność gospodarczą nie mają żadnych ekstra zniżek w opłacaniu składek ZUS. Opłacanie składki ubezpieczenia społecznego (emerytalne, rentowe, wypadkowe), oraz składki ubezpieczenia zdrowotnego jest obowiązkowe.
Natomiast ubezpieczenie chorobowe jest dobrowolne.
Przez 2 lata ubezp. społeczne bez chorobowego płacone jest od podstawy wynoszącej 30% minimalnego wynagrodzenia. Od 1 stycznia 2010 roku podstawa ta wyniesie 395,10 zł (w tym roku wynosi 382,80 zł). Jaka będzie wysokość podstawy ubezpieczenia zdrowotnego jeszcze nie wiemy. W tym roku ta podstawa wynosi 2491,57 zł, a składka 9% = 224,24 zł.

Więc rozumiem, że czeka mnie miesięczna opłata wynosząca około 337 złotych?
A na jakie zniżki w ogóle (przy zakładaniu działalności gospodarczej oczywiście) mogą liczyć uczniowie?

Miesięczne składki (preferencyjne) będą nieco wyższe niż w tym roku.
Natomiast żadne zniżki dla uczniów nie są przewidziane. Zresztą tylko za zgłoszenie do VAT opłata skarbowa wynosi 170 zł. Oprócz tego ewentualna pieczątka firmowa - ok 40 zł. I to wszystko. :)

Powrót