ZUS chce mnie oczukać-co robić?

• Autor wątku Autor wątku tommm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tommm

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam
Przepracowałem 40 lat. Ze wszystkich zakładów pracy posiadam świadectwa pracy.ZUS z kolei nie chce mi uznać do lat pracy okresu 7 lat, z powodu "zaginięcia dokumentów". Jedyne co wiem, to że w tamtych latach (lata 70') był w moim zakładzie pracy pożar-możliwe więc że rzeczywiście coś spłonęło.Ale przecież cały czas były odprowadzane składki do ZUS, a na zakończenie owy zakład pracy wydał mi świadectwo w którym dokładnie stoi od kiedy do kiedy pracowałem.
Co zrobić w mojej sytuacji? Pozostaje jedynie droga sądowa?

normalka, droga sądowa jest darmowa, więc w czym problem;

ZUS robi najwięcej, aby było najmniej, taką rolę przyjęli, S. Ubezpieczeń robią dobrze;

ZUS nie uznaje kwoty wynagrodzenia podanej na Świadectwie pracy!!!

Świadectwo pracy służy tylko do udowodnienia w jakim okresie pan pracował.
Dlatego proszę udowodnić w jaki kolwiek inny sposób otrzymywane wynagrodzenie. Jeżeli Pan złoży tylko Świadectwa pracy zostanie policzone najniże obowiązujące w tamtym czasie wynagrodzenie.

Dowodem wynagrodzenia może być:
- Wpis w Legitymacji ubezpieczeniowej świadczący o wynagrodzeniu
- Druk Rp7 (Zaświadczenie o wynagrodzeniu) uzyskany od istniejącego pracodawcy.
- Kopia dokumentacji z zakładu pracy (archiwum, lub w jakiejś piwnicy byłego pracodawcy)

- Istnieje również możliwość udowodnienia poprzez zeznania dwóch świadków.

Jeżeli pracodwaca u którego pan pracował zatrudiał poniżej 20 pracowników to ZUS będzie miał taką dokumentację i nie trzeba jej szukać.

Jeżeli pracodawca zatrudniał powyżej 20 pracowników ZUS brał pieniądze za pracowników ale nie wie czy za Kowalskiego czy za Nowaka, poprostu wrzucał kasę do jednego worka.

Ostatnia edycja:
yuo:

pytający nie pisze o wysokości zarobków, tylko o podleganiu zatrudnieniu;D

Skoro tommm ma świadectwo pracy, przypuszczam, że chodzi o wynagrodzenie. Sugeruje się wypowiedzią.

tommm napisał:
Ze wszystkich zakładów pracy posiadam świadectwa pracy.ZUS z kolei nie chce mi uznać do lat pracy okresu 7 lat, z powodu "zaginięcia dokumentów".
tommm napisał:
Ale przecież cały czas były odprowadzane składki do ZUS, a na zakończenie owy zakład pracy wydał mi świadectwo w którym dokładnie stoi od kiedy do kiedy pracowałem.

Dla Mnie logiczne jest, skoro jest Świadectwo Pracy to chodzi o wynagrodzenie. Jeżeli, żeczywiście ZUS nie chce uznać tego okresu jako składkowego to trzeba iść do sądu. Ale o okresie zatrudnienia mogą świadczyć inne dokumenty, niż Świadectwo Pracy.

- druk Rp-7
- wpis w Legitymacji Ubezpieczeniowej
- dokumenty pomiędzy pracodawcą a pracownikiem (np. umowa o pracę)
- zeznania dwóch świadków

Powrót