ZUS - Działaność - Jak pogodzić te dwie Trudne Sprawy ??

• Autor wątku Autor wątku Kamil Kowal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kamil Kowal

Użytkownik
Odpowiedzi
177
Witam.

Mam taki problem, prowadziłem działalność i niezbyt mi szło, w efekcie zamknąłem działalność i pozostałem z długami, m.in w ZUS.

Zgłosiłem się do PUP jako osoba poszukująca pracy, ale z powodu wieku nie za bardzo znajdowano dla mnie oferty.

W między czasie okazało się, że choruję na kilka przewlekłych chorób.

Jako, że nie mam pracy i nawet nie za bardzo do niej się nadaję z powodu stanu zdrowia to pomyślałem sobie, by zacząć ponownie działalność i zająć się drobnym handlem na targowiskach co powinno przynosić mi jakiś wystarczający dochód, ale! -

Mimo, że będę miał przyznany niższy ZUS i mimo, że go będę płacił to podobno i tak nie będę ubezpieczony /!/ bo aktualne składki będą księgowane na zaległość w ZUS! A na to sobie nie mogę pozwolić z powodu mojego stanu zdrowia.

Jak wyjść z tej sytuacji? - Jest na to jakiś sposób, by przy prowadzeniu nowej działalności i posiadaniu zadłużenia z poprzedniej działalności być ubezpieczonym zdrowotnie?

Są jakieś furtki?

Mimo, że będę miał przyznany niższy ZUS i mimo, że go będę płacił to podobno i tak nie będę ubezpieczony /!/ bo aktualne składki będą księgowane na zaległość w ZUS!
Będziesz ubezpieczony - dokładnie rzecz biorąc będziesz podlegał wszystkim ubezpieczeniom za wyjątkiem chorobowego (nie mylić ze zdrowotnym).
Oznacza to tyle, że za okres zwolnienia lekarskiego nie będzie Ci przysługiwał zasiłek chorobowy.

No widzisz a mi mówią w ZUS, że w takim przypadku nie jestem ubezpieczony!:mad::mad:

Dokładnie w ZUS Gdańsk ul. Chmielna.

Ostatnia edycja:
Powrót