Zus emerytura

• Autor wątku Autor wątku sssyyylwia19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sssyyylwia19

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Witam

proszę o pomoc urodziłam się 20 kwietnia1959 roku w związku z tym powinna prześć na emeryturę w tym roku (jestem osobą nie pracującą) do kiedy najpózniej moge zlożyć wniosek emerytalny żeby mieć wyplacana emeryturę od poczatku? czy jak złoże wniosek np 8.04 to zostanie mi wyrównana emerytura w stecz po oczymaniu decyzji? drugie moje pytanie jest czy nie warto czekać do lipca czytałam w internecie że nie wartko przechodzić na emeryturę w czerwcu ale nie wiem jak jest z miesiącami wczesniejszymi?

Emerytura przysługuje od miesiąca złożenia wniosku, nie wcześniej niż przysługuje prawdo do świadczenia. Pani nabędzie prawo do emerytur najwcześniej 20.04.2019.
Składając wniosek w lipcu otrzyma - emerytura będzie przyznana od 01.07.
W czerwcu jest waloryzacja składek i kapitału początkowego i tym samym wzrasta podstawa naliczenia świadczenia.

A jeżeli ktos sklada w marcu ,bo przysluguje mu od marca ,to jest tez stratny ?

Co oznacza "też stratny"?
Trzeba sobie wyliczyć co jest korzystniejsze, czy wziąć w roku 10 (od marca) emerytur, czy 6 (od lipca) wyższych.
Co kwartał są waloryzacje składek, ale roczna w czerwcu jest najkorzystniejsza.

Dziękuję za odpowiedź :) W moim przypadku chyba jednak 10,chociaż sama to i tak nie umiem wyliczyć .Czy to chodzi tylko o ten rok z ta ewentualną stratą ,czy to ma konsekwencje w wysokosci swiadczenia na dalsze lata pobierania emerytury ?

Kwota emerytury raz ustalona będzie potem tylko waloryzowana.

Czyli ten korzystny miesiąc przejscia na emeryturę rzutuje na caly okres pobierania emerytury

Och, jak fajnie, że się urodziłam w maju;)
Do lipca rzut beretem
PS
Czy to prawda, że za każdy rok przepracowany po osiągnięciu wieku emerytalnego do naliczonej emerytury dochodzi 8%?

Kwota emerytury to pochodna opłacanych składek. Mało prawdopodobne, żeby z 1 roku wyszło 8% skoro na emeryturę pracujesz np 30 lat

@morena Dla mnie to też jest skandal, ale to działa. Moja koleżanka z pracy rok temu zwróciła się do ZUS o naliczenie emerytury i wyszło 2000. Przepracowała rok i okazało się,że jej emerytura wwynosi 2160.Prof Uścińska też twierdzi, że przepracowanie rojku dłużej jest gwaranją wzrotu emerytury o 8-10%

Przepracuj rok, a potem napisz do tej pani, może zagwarantuje 8% :)

Powrót