ZUS i PODATKI a domowe wypieki

• Autor wątku Autor wątku tomdol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomdol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam Państwa,
Mam pytanie na temat składki ZUS i Podatków w sytuacji w której ktoś np. piecze ciasta w domu i sprzedaje je sąsiadom, lub np. ktoś zrobił 10 słoików zaprawa i kilka sprzedał dalej.

Jak wygląda rozliczania ZUS'u i Podatków przy takiej mikro sprzedaży produktów wykonywanych w domu.

Czy konieczne jest rejestracja firmy/działalności zwłaszcza w sytuacji gdy dochody z takiej sprzedaży to 100-200 zł miesięcznie?
Jak to rejestrować?

W skrócie DG to działalność zarobkowa wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły.
W tym kraju lepiej nie ujawniać się z z taką działalnością. Po prostu stałe dochody rzędu <1000zł są nieopłacalne bo tyle (~) wynosi składka ZUS, pod którą podpada się z automatu.
Jeśli nie uznamy tego za DG, to obywatel ma zawsze prawo/obowiązek zgłoszenia takiego dodatkowego (okazjonalnego) przychodu w deklaracji rocznej PIT.

A dlaczego nie? Przychody nie znajdujące pokrycia w ujawnionych źródłach mogą zostać ujawnione w PIT. Nikt nie zarzuci nieopodatkowania przychodu.

To ja, frajerka, prowadzę działalność, a mogłabym przychody po prostu wpisać w PIT...

Ag_Maz napisał:
To ja, frajerka, prowadzę działalność, a mogłabym przychody po prostu wpisać w PIT...
Czytamy ze zrozumieniem:
Borys84 napisał:
Jeśli nie uznamy tego za DG, to obywatel ma zawsze prawo/obowiązek zgłoszenia takiego dodatkowego (okazjonalnego) przychodu w deklaracji rocznej PIT.

Ja mówię o przychodach, które nie są z działalności. Opisany przypadek ciężko pod taki podciągnąć.
Chyba, że sprzedając 10 słoików lub ciast uważasz się za przedsiębiorcę.

Ostatnia edycja:
Powrót