ZUS jak wypłaca l4

• Autor wątku Autor wątku beRRo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

beRRo

Użytkownik
Odpowiedzi
70
Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak ZUS wypłaca l4. W tamtym miesiącu miałem zapłatę 25 października za 22 dni choroby. Dziś mija 26 listopad i nie mam żadnych środków od ZUS.

"Wypłata zasiłku chorobowego przez ZUS nastąpi niezwłocznie, nie później niż w terminie 30 dni od dnia wyjaśnienia ostatniej okoliczności niezbędnej do ustalenia prawa do zasiłku" - tak wynika z informacji podanej na stronie ZUS.

Ponadto by nastąpiła wypłata zasiłku - musi być po każdym ZLA złożony wniosek o jego wypłatę. Bez wniosku za każdym razem ZUS nic nie wypłaci. Jeżeli jesteś zatrudniony - składa go zakład pracy. Jeżeli już nie pracujesz - wniosek składasz ty.
Czas na złożenie wniosku to 6 miesięcy.
Więc może ty albo zakład pracy złożył później wniosek.

W tamtym miesiącu składałem wniosek w ZUS lecz to był wniosek który składa się tylko jeden raz. A minęło już od ostatniej wypłaty ponad 30 dni skoro miałem wypłacany zasiłek chorobowy 22 dnia października.

Jaki wniosek złożyłeś?
Czy jesteś jeszcze zatrudniony?

Pan_robotnik napisał:
Czyli brak wypłaty to twoje zaniedbanie.
Złóż druk ZAS-53 - tak jak masz wyżej napisane, bez wniosku ZUS nie wypłaci zasiłku.

https://www.zus.pl/-/jak-uzyskac-za...nia-chorobowego-lub-ubezpieczenia-wypadkowego

Musiałem wypełnić właśnie ten druk i przy każdym l4 wystawionym trzeba go wypełniać. Zrobiłem to przez platformę online w środę, dziś byłem w ZUS placówka i powiedzieli że już na 6 grudnia jest przygotowana należność. Zwolnienie mam do 8 grudnia, więc za te dwa dni kiedy mogę się spodziewać, lub jeżeli jeszcze przedłużę l4?

Też dziwi mnie informacja, że wszędzie piszą iż mają 30 dni na rozpatrzenie wniosku a tu tak szybko rozpatrzyli...

Ostatnia edycja:
Witam, jeżeli po wygaśnięciu 91 dni po ustaniu zatrudnienia przysługuje chorującemu to po tych dniach jak starać się o wydłużenie 182 dni?

Nie ma takiej możliwości prawnej za wyjątkiem niezdolności do pracy spowodowanej gruźlica , występującej w czasie ciąży pracownicy lub powstałej wskutek poddania się niezbędnym badaniom lekarskim przewidzianym dla kandydatów na dawców komórek, tkanek i narządów oraz zabiegowi pobrania komórek, tkanek i narządów. Powyższe wynika z art. 8 ust. 2 Ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (t.j. Dz. U. 2023. 2780).

Powrót