zus kwestionuje ważność umowy o pracę

• Autor wątku Autor wątku feliks66
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

feliks66

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry,
proszę o poradę w następującej sprawie:
przez 2 lata prowadziłam własną działalność gospodarczą w ramach której współpracowałam z firmą mojego ojca. po 2 latach działalności przeszłam na umowę o pracę u taty, nie zawieszając działalności gospodarczej. Składki miałam opłacane z tytułu umowy o pracę. Po 4 miesiącach pracy przeszłam na zwolnienie lekarskie z powodu ciąży. ZUS zakwestionował czy umowa o pracę była prawdziwa. Mimo przesłania mocnych dowodów i wyjaśnień, zus stwierdził, że umowa była fikcyjna w celu uzyskania wyższych świadczeń, a świadkowie którzy widywali mnie w biurze mogli mnie widzieć z powodu pracy takiej samej jaką świadczyłam wcześniej w ramach działalności gospodarczej współpracując z ojcem. Poniżej przedstawiam fakty:
- o ciąży w momencie podpisywania pracy nie mogłam wiedzieć i wiedzieć mógł tylko wszechmogący - a potwierdzenie ginekologiczne mam z końca czerwca;
- faktycznie pracowałam, wykonywałam obowiązki od 8-16 w określonym miejscu, poza zeznaniami świadków mam maile biurowe, podpisy na fakturach;
- mam wszelkie potrzebne doświadczenie i wykształcenie aby wykonywać pracę którą wykonywałam w ramach umowy o pracę;
- tata planuje mi przekazać firmę, od niecałego roku pobiera emeryturę, nie można jednak przekazać jednoosobowej działalności gospodarczej - mogę jedynie przejąć klientów i referencje. ze względu na to żeby mieć zlecenia na moją firmę muszę mieć referencje (praca w wyniku wygrania przetargu). zeby mieć referencje muszę wpółpracować z tatą jako konsorcjum. po uzbieraniu referencji dopiero mogę się stać samodzielna
-rzeczywiście wcześniej w 95% w ramach działalności wykonywałam projekty dla taty
- po moim zatrudnieniu, zatrudniliśmy jeszcze 2 osoby,których prace miałam nadzorować

teraz zus daje mi 30 dni aby się odwołać do sądu
jakich argumentów użyć? wydawało mi się że sprawa jest niepodważalna
***Regulamin FP***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
ZUS nie kwestionuje, że odprowadzane są składki, najwyżej kwestionuje później ważność umowy. W odwołaniu do sądu musi Pani podważyć argumenty powołane przez ZUS w decyzji + wskazać wszystkie możliwe dowody przemawiające za tym, że świadczyła Pani pracę w rozumieniu kodeksu pracy, a nie usługi w ramach działalności gospodarczej.
Kluczowe jest chyba to, jakie okoliczności uzasadniają to, że czynności wykonywane przez Panią wcześniej w ramach umowy o współpracy teraz wykonywała Pani w ramach umowy o pracę. To, że w dacie zawarcia umowy o pracę nie była Pani w ciąży nie jest żadnym argumentem, można np. użyć argumentu, że starała się Pani o dziecko i dlatego zdecydowała się razem z usługobiorcą na zmianę zasad świadczenia usług. Nie zawiesiła Pani działalności gospodarczej - czy zawierała Pani w jej ramach umowy z ojcem?

Nie zawiesiłam działalności, ale w trakcie umowy o pracę nie zawierałam żadnych umów z ojcem, ani nie miałam żadnych przychodów. Swoją działalność pozostawiłam aktywną ponieważ jeden projekt mamy jako konsorcjum - czas wykonania projektu 18 mc, tata jest głównym wykonawcą. mi zależy na referencjach dlatego ważne aby chociaż do części projektów podpinać moją firmę jako konsorcjum - w ten sposób dostanę niezbędne referencje do samodzielnego startowania w przetargach. Dodatkowo mam umowę na dofinasowanie na studia podyplomowe na swoją działalność - jeśli zawieszę działalność, nie dostanę dofinasowania.
Na moje stanowisko nikt nie został zatrudniony. Powód jest oczywisty, nie jesteśmy w stanie znaleźć nikogo odpowiedniego na moje stanowisko w krótkim okresie czasu na tak krótki okres czasu jakim jest pół roku macierzyńskiego i kilka mies zwolnienia.

feliks66 napisał:
ak krótki okres czasu jakim jest pół roku macierzyńskiego i kilka mies zwolnienia
przynajmniej rok to jest krótki okres czasu? - pierwszy argument dlaczego ZUS uznała umowę za fikcyjną - stanowisko utworzone dla Ciebie i brak zastępstwa

napisz jeszcze czy Twoje wynagrodzenie jest na poziomie minimalnego, średniej krajowej czy wyższe?

wynagrodzenie 4 tys netto.
dodam jeszcze że mam wykształcenie wyższe techniczne i w poprzednich pracach podobną pensję.

jaki jest średnio miesięczny dochód Twojego ojca z działalności (jeśli chcesz podać). ZUS sprawdza czy przedsiębiorcę stać na pracownika.

dochód ok. 160 tys. w poprzednim roku. w tym podobnie bądź więcej. dodatkowo tata dostaje emeryturę, ale nie wiem czy to istotne.

feliks66 napisał:
sprawa jest niepodważalna
Nie byłbym taki pewien. Ale trudno się wypowiedzieć nie znając dokumentacji, na podstawie której ZUS oparł decyzję.

feliks66 napisał:
dochód ok. 160 tys.
Przychód, czy dochód ? Według mnie trochę za mało na zatrudnienie 3 osób.

dochód na koniec roku po odliczeniu kosztów i pensji pracowników.
średni przychód ok. 500 tys.

podstawowym argumentem będzie utworzenie stanowiska dla Ciebie i brak zastępstwa.
Skoro nie planujesz wykorzystywać urlopu rodzicielskiego to pewnie szybciej wrócisz do pracy niż zakończy się sprawa w sądzie

Powrót