ZUS odmawia prawa do odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy

• Autor wątku Autor wątku pbuczkowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pbuczkowski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
przebywałem jako nauczyciel wychowawca z uczniami na obozie integracyjnym. Jako opiekun grupy od godziny 8 00 prowadziłem różne zajęcia,(pływanie żaglówkami, gry zespołowe itp). około godz. 15, podczas gry w piłkę siatkową, chcąc odebrać piłkę, która leciała w moim kierunku, wykonałem zamach ręki prawej do odebrania tej piłki i wtedy poczułem silny ból w prawym barku i coś mi "gruchnęło", grę natychmiast przerwałem, ból barku narastał, wystąpił obrzęk (diagnoza - zwichnięcie barku). Pracodawca po sporządzeniu protokołu i przesłuchaniu mnie oraz świadków zdarzenia uznał powyższy wypadek jako wypadek w pracy. Konsekwencje tego zdarzenia były następujące - leczenie szpitalne, operacyjne nastawienie barku, zwolnienie lekarskie 30 dni, unieruchomienie barku oraz rehabilitacja wczesna w trakcie L-4, oraz późna. Wynagrodzenie za nieobecność w pracy - 100%.
ZUS odmówił mi prawa do jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy, ponieważ na podstawie dokumentacji nie stwierdzono wystąpienia tzw. przyczyny zewnętrznej.
Nie uznano jako przyczyny zewnętrznej - gwałtowny ruch ręką, wysiłku fizycznego, nadwyrężenia kończyny z powodu wspomnianego wysiłku. Wspomniane elementy opisane były w protokole. Zasugerowano, że gdybym był np. uderzony piłką w ramię to wszystko byłoby oky. Proszę o komentarz w tej kwestii.

Zgadzam się z decyzją ZUS, że w przedstawionym przypadku nie przyczyny zewnętrznej urazu.
Jeżeli nie zgadza się Pan z decyzją ZUS, może Pan wnieść od niej odwołanie.

Powrót