ZUS odmowa do zasiłku chorobowego-proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku nadiankaaa123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nadiankaaa123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Hej, mam pytanie co w przypadku kiedy ZUS odmówił mi prawa do zasiłku chorobowego za dny okres, ponieważ według ich pism wynik że przekroczyłam 270 dni. Dodam że od 20.08.2018 do 07.12.2018 byłam na zwykłym zwolnieniu a od 08.12.2018 do teraz jestem na zwolnieniu kategorii "B" czyli ciąża. Czy mają prawo mimo ciąży odmówić mi wypłaty świadczenia? Termin mam na lipca, a oni wstrzymli mi zasiłek już od 17 maja,pismo otrzymałam dziś i byłam w placówce i Pani powiedziała że te okresy w których byłam na zwykłym zwolnieniu i zwolnieniu chorobowym się połączyły bo nie było przerwy między nimi. I że mogę złożyć wniosek o świadczenie rehabilitacyjne, ale decyzja o takim wniosku to 2 miesiące...
Proszę powiedzieć mi co będzie najkorzystniej dla mnie czy mogę złożyć ten wniosek i będzie on ciągłością od tego 17 maja czy z dniem którym złożyłabym dokumentację o ten zasiłek, czy może będzie korzystniej dla mnie złożyć podanie na jakiś inny zasiłek np.kuroniówke?
Proszę o jakieś odpowiedzi.
GÓRY DZIĘKUJĘ.
POZDRAWIAM

Brak przerwy powoduje ciągłość zwolnień. W takim przypadku powinnaś mieć 1 dzień przerwy np. niedziela i od poniedziałku na ciąże.
Nie wiem jak to się ma w przypadku ciąży ale raczej tak samo... czyli ZUS ma rację. Czy ciąża jest zagrożona?

Jeżeli złożysz wniosek o świadczenie rehabilitacyjne to po trzech miesiącach przebywania na tym świadczeniu pracodawca wyśle Tobie zwolnienie bez zachowania okresu wypowiedzenia czyli dyscyplinarke.
Więc nie do końca jest to dla Ciebie korzystne...

Ostatnią edycję dokonał moderator:
boblerx napisał:
Jeżeli złożysz wniosek o świadczenie rehabilitacyjne to po trzech miesiącach przebywania na tym świadczeniu pracodawca wyśle Tobie zwolnienie bez zachowania okresu wypowiedzenia czyli dyscyplinarke.
Więc nie do końca jest to dla Ciebie korzystne...

Dziękuję za odpowiedzi. Ale mój umowa wygasła z dniem 31.12.2018
Byłam aktualnie w 11 tygodniu i 4 dniu ciąży dlatego nie została mi przedłużona umowa, więc przeszłam na chorobowe po ustaniu zatrudnienia.
A jak ma się to świadczenie rehabilitacyjne do kuroniówki? Czy wgl mi się będzie należeć czy mogę złożyć taki wniosek jak tak to kiedy? Jeszcze w trakcie ciąży czy po świadczeniu rehabilitacyjnym?

nadiankaaa123 napisał:
I że mogę złożyć wniosek o świadczenie rehabilitacyjne, ale decyzja o takim wniosku to 2 miesiące...
Na Twoim miejscu złożyłabym wniosek o świadczenie rehabilitacyjne, wprawdzie z dużym opóźnieniem, ale być może ZUS przyspieszy sprawę. Taki wniosek należało złożyć 6 tygodni przed zakończeniem okresu zasiłkowego. Jeśli decyzja lekarza orzecznika będzie pozytywna moim zdaniem świadczenie rehabilitacyjne powinno być przyznane i wypłacone z wyrównaniem bezpośrednio po chorobowym.

Powrót