ZUS - odmowa przyznania emerytury

• Autor wątku Autor wątku mchazory
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mchazory

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam! To mój pierwszy post na tym forum. Mam pewien problem tzn. moja mama złożyła do ZUSu papiery w sprawie wcześniejszej emerytury. Dziś przyszła odmowa. Jako powód podany jest brak zaświadczenia od pracodawcy określającego datę oraz szczegółową podstawę prawną rozwiązania stosunku pracy. Jest to dziwne ponieważ ten dokumnet był składany razem z innymi a umowa została rozwiązana zgodnie z wyżej wymienionymi artykułami z Karty Nauczyciela. Moje pytanie: brzmi co teraz robić? Czy iść do ZUSu i wyjaśniać? Czy wogule można to jeszcze sprostować? Kolejną dziwną sytuacją jest to, że koleżanka mojej mamy składała rok wcześniej papiery i nie przyjęto jej za pierwszym razem ale nie dostała od razu odmowy tylko dokument że jest niezgodność w dokumentach.

Tutaj zdjęcie tej odmowy: VPX.pl - zus.jpg

Z góry dziękuję za pomoc.

Tak - trzeba iść do ZUS i to wyjaśnić. Najlepiej wcześniej upewnić się jeszcze, czy szkoła zwalniając czegoś nie naknociła.

Witam!!!! ;)Mam pytanie odnosnie błednych dat w świadectwie o warunkach szkodliwych. Mój teść ma omyłkowo zapisane daty w swiadectwie. Pracował w latach 1977-1990 na sprzetach gąsienicowych. I w świadectwie w/w daty sa zapisane i powtórzone z błędem 1997-1990 WIELKI BŁAD. Teść dostał umorzenie z Sądu Pracy bo nie ma kogo powołać do wprowadzenia poprawki. Jak teraz teść ma sobie z tym fatalnym błędem poradzić,oczywiście nie dostanie wcześniejszej emerytury bez udokumentowania tych lat w warunkach szkodliwych. Prosze o pomoc czy ma sie odwołac do Sądu czy do ZUSu?????? Serdzecznie Pozdrawiam. ;)

Nie dubluj postów, zwłaszcza w baaardzo starym wątku.

mam problem. przepracowałem w jednym zakłądzie 17 lat z czego do emerytury zaliczono mi jedynie 6 , bowiem moj b.pracodawca nie jest w stanie podać wysokości moich zarobków za okres 1967-73, tłumacząc sie brakiem dokumentacji. zus i sąd żądają ode mnie udokumentowania zarobków z tego okresu, mimo iz istnieją takie dowody jak umowy o prace , opinie, potwierdzenie wpłaty składki do zus w okreslonej wysokościitp.

czy i w jaki sposób mam się ubiegać by zarobki z tego okresu zus uwzględnił w wymiarze emerytury???????

bardzo prosze o pomoc

Powrót