Zus - odmowa wypłaty zasiłku chorobowego

• Autor wątku Autor wątku damien_r
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

damien_r

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
Mam pytanie zwiazane z zasiłkiem chorobowym. Pracowałem w jednej firmie na umowe o pracę gdzie miałem wypowiedzenie do dnia 20 Kwietnia 2013 Jednak od dnia 15 Kwietnia jestem na zwolnieniu lekarskim z powodu zabiegu laserowej korekcji wzroku ( zabieg potrzebny do kontynuowania mojej pracy zawodowej) Za zwolnienie lekarskie od dnia 15 do 20 otrzymałem oczywiscie wynagrodzenie z byłej juz firmy a od dnia 20 jestem na zasiłku który wypłaca ZUS. Kolejne przedłuzone zwolnienie dostarczyłem do zus oczywiscie z danymi na była firme jako kontynuacja. Miałem również w innej firmie umowe- zlecenie i w tej firmie ostatni raz w pracy byłem 11 kwietnia i w zwiazku ze zwolnieniem nie swiadczyłem pracy Jednak jak sie okazało miałem obowiazek zgłosic rowniez tam ze choruje. Myślałem ze nia ma to znaczenia bo poprostu w zwiazku z chorobą i tak nie moge wykonywac pracy i jej nie wykonywałem. A w zwiazku z tym ze nie zamknąłem umowy choc nikt w zusie mnie o tym nie poinformował dowiedziałem sie ze zus odmawia mi wypłaty z zasiłku w całosci. Nie jest to celowe działanie tylko nie wiedza a w zwiazku z tym zus pozostawił mnie i rodzine bez srodków do zycia a pracy nie moge podjac w swoim zawodzie. JAK MOZLIWE JEST TAKIE TRAKTOWNIE LUDZI nie kazdy musi sie znac na przepisach prawa pracy. Zaznaczam że do Zus-u zgłosiłem się sam dnia wczorajszego tj 28.05.2013 bo juz przez dłuszy okres czasu nie było przelewu z Zus. W pracy w której miałem umowe zlecenie byłem dopiero dzisiaj zeby załatwić ta sprawę i pracodawca nie zgodził sie na wystawienie Zwua tyle do tyłu tylko z dniem dzisiejszym a zus powiedział ze i tak do konca trwania zwolnienia lekarskiego nie bede uprawniony do swiadczen. Prosze o pomoc w rozwiazaniu tej sprawy

ZUS ma rację, po zatrudnieniu zasiłek chorobowy nie przysługuje, gdyż nadal kontynuowałeś umowę zlecenia.

Umowa istniała i tylko tyle Ja fizycznie nie swiadczyłem pracy bo nie byłem tego wstanie zrobic. W głowie mi sie nie miesci że przez to że nie dopatrzyłem zamknięcia umowy zabrano mi swiadczenia. Ta umowa zlecenia posiadała pewne oswiadczenie w którym potwierdzałem ze posiadam umowe o prace w innej firmie i tam mam odprowadzane składki. W zwiazku z tym prawnie nie mogłbym wykonywać umowy - zlecenia nie posiadajac umowy o pracę w innej firmie. Zastanawiam się czy mogę się od tej decyzji odwołac i czy mogę to popierać takimi argumentami. Pozatym robiłem zabieg laserowej korekcji wroku i nie doszdłem jeszce do pełnego zdrowia a pracuje jako maszynista i ten zawód wykonywałem w firmie gdzie miałem umowę o prace i w drugiej w której miałem umowe zlecenie. Ten zabieg wykluczał mnie fizycznie z takich czynnosci i wyklucza dalej. To nie choroba zwiazana z bólem gardła wiec czy jest szanasa bronic cie takimi argumentami. Pozatym dodatkowo chcialem zapytac czy po ustaniu zwolnienia chorobowego ( W moim przypadku jest to 10 Czerwiec) mogę bez problemu zarejestrować się w urzedzie pracy jako bezrobotny i czy bede miał świadczenia.Posiadam już oczywiscie świadectwo pracy z umowy o prace a umowa zlecenie została zamknieta z powodu tej sytuacji z zusem. Zastanawiałem się czy w zwiazku z tym ze zus odmowił mi swiadczen nie bede miał problemów w urzedzie pracy ze swiadczeniami. Choc nie zakonczyłem leczenia musze sie ratowac w ten sposób aby miec jakies dochody i ubezpieczenie

Ostatnia edycja:
Nie możesz obwiniać ZUS za brak wypłaty świadczeń jeśli nie dopełniłeś formalności. ZUS nie wie że nie wykonujesz umowy zlecenia - w dokumentach zgłoszeniowych widnieje że ją wykonujesz.
Skoro byłeś zatrudniony na umowę o pracę i równoczesnie podjąłeś umowę zlecenie to byłeś zgłoszony do ZUS do pełnych składek z tytułu umowy o pracę i tylko do ubezpieczenia zdrowotnego z tytułu umowy zlecenia.
W momencie utraty zatrudnienia powinieneś zgłosić zleceniodawcy aby zgłosił cię do pełnych składek od dnia 21 kwietnia, to po pierwsze.
Po drugie jeśli umowa zlecenie nie została rozwiązana udaj się do przychodni lekarskiej, poproś o wydanie drugiego egzemplarza ZLA na firmę zleceniodawcy i przekaż do zleceniodawcy.
Natomiast jeśli umowa zlecenie została rozwiązana wcześniej to zleceniodawca powinien był wyrejestrować cię z zus.

tak ale czy lekarz wystawi mi drugi druk na druga firme tak daleko wstecz ??? Wiem ze niedopełniłem formalnosci ale z ludzkiego punktu widzenia jest to głupie i niedorzeczne To powinna byc sprawa do wyjasnienia zwłaszcza gdy pani w zusie wprowadziła mnie w błąd informujac mnie ze ZUS sam sie zajmie wyrejestrowaniem mnie Moze sie nie zrozumielismy... Do tej pory sadziłem ze zwolnienie lekarskie dotyczy tylko umowy o prace Nie wiedzialem ze ma cos wspolnego z umowa zlecenie. Która od momentu mojej choroby wykazuje zerowe składki co potwierdza ze nie pracuje. To ze jest ona fizycznie nie powinno byc powodem do odmowy To są głupie przepisy. eraz bede wiedział na przyszłosć co trzeba zrobic ale wiem ze mnostwo osób jest w takiej sytuacji bo panie łaskawe urzedniczki w sosnowieckim zusie maja poprostu gdzies aby rzetelnie poinformowac petenta. Choc nie bede uogólniał. Chciałem się od was tez dowiedziec czy jest szansa na wyjasnienie tej sytuacji czy szkoda czasu i nerwów na szarpanie sie z tym??
Pozdrawam Diekuje za odpowiedź

Ostatnia edycja:
Która od momentu mojej choroby wykazuje zerowe składki co potwierdza ze nie pracuje.
Zerowe składki świadczą o braku wypłaty w danym miesiącu.

ale wiem ze mnostwo osób jest w takiej sytuacji
Skąd ta wiedza?

A jak miałeś zawartą umowę zlecenie? Na jaki okres czasu? Jakie były postanowienia umowy o rozwiązaniu?
Jedynym wyjściem z sytuacji jest wyrejestrowanie z umowy zlecenia w dniu kiedy utraciłeś zatrudnienie na umowę o pracę.

O tym że to częsta sytuacja dowiedziałem się od pani w Zusie i poleciła mi pojechać do firmy w której mam umowe zlecenie i poprosic o zamknięcie umowy od dnia choroby Mówiła że nie powinno być z tym problemu. Okazało się jednak że dyrektor personalny nie zgodził się na to ponieważ na wystawienie Zwua jest tydień czasu i nie wystawi mi tego tyle wstecz choc teoretycznie mógłby ... W moim przypadku to rozwiazanie jest niemożliwe. Umowa była zawarta na okres roku czasu od Lipca 2012 W umowie był zapis o tym że pracuje na umowe o prace w innej firmie z konkretna nazwa tej firmy oczywiscie, i że w tej własnie firmie mam opłacane składki, odbywam szkolenia mam aktualne badania. W rezultacie po utracie pracy w firmie w której pracuje na umowe o prace nie moge wykonywac umowy zlecenia ale to nie chodzi tylko o składki ale tez o szkolenia i badania ( kwestia przepisów kolejowych). Wg umowy okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie.
Opisze jeszce sytuacje która spowodowała cała zaistniała sytuacje :
Drugie moje zwolnienie lekarskie przyniosłem juz do Zus oczywiscie i tam pani zapytatała czy mam w innej firmie umowe zlecenie - Odpowiadam że tak a ona zapytała czy mam na tą firmę druk zwolnienia lekarskiego Nie mialem go wiec pani "mądra " poleciła mi w zwiazku z tym napisac w oswiadczeniu w że nie posiadam umowy. Pytałem ją czy nie bede miał w zwiazku z tym problemów i co mam zrobić zeby było wporządku Na co pani "mądra" powiedziała że w tej sytuacji wynagrodenie chorobowe zostanie wypłacone tylko z umowy o prace Natomiast z umowy zlecenia nie i ze to taka moja strata i tyle No cóż pomyslałem mój błąd następnym razem bede wiedział i w przypadku choroby bede pobierał na kazdą firme druk. Cała sytuacja miała miejsce po 3 tygodniach od trwania choroby i fakt jest taki że gdybym był w tej sytuacj rzetelnie poinformowany to wszystko byłbym wstanie załatwic.
Taka niekompetencja ze strony urzędnika jest karygodna ale winny zawsze petent.
Nie zaprzeczam swojej winie ale urzedniczka jednoznacznie wprowadziła mnie w błąd

U mnie podobna sytuacja z niekompetencja urzędnika ZUS - najpierw informacje, że zasiłek jest wstrzymany i mam dostarczyć zaświadczenie, że w trakcie trwania umowy zlecenia nie świadczyłem pracy i zasiłek będzie wypłacony. Po dwóch miesiącach (wiadomo w ZUSie musi odleżeć swoje i w zakładzie pracy również) dostaje odmowę wypłaty zasiłku.

hej mam prawie identyczna sytułacje pracowałam na umowie o prace w firmie x poszłam na zwolnienie l4 lecz okazało sie ze w roku 2012 podpisałam umowe zlecenie na czas nie okreslony lecz po 3 tyg zgłosilam tel ze rezygnuje z tej pracy poniewaz nie przynosila ona zadnych dochodow nigdy nie otrzymałam wypłaty z tytulu tej umowy a składki byly zerowe gdy znalazłam sie na l4 zus stwierdził ze nie wypłaci mi zasiłku poniewaz mam zlecenie podpisane na l4 jestem od 29 kwietnia a zlecenie wygasło dnia 6 czerwca jednak zus nie chce wypłacic kasy radca prawny u ktorego byłam powiedział ze składki zerowe sa potwierdzeniem tego ze nie otrzymywałam zaplaty i tej umowy nie realizowałam napisałam odwołanie do sadu pracy lecz sama sie zastanawiam czy da to jakis rezultat bo jednak za l4 trzeba placic a nie wiem czy oplaca sie walczyc choc radca powiedzial ze zus bez dyskusji musi wyplacic zasiłek poniewaz skladki zerowe swiadcza o nie wykonywaniu pracy z tytulu umowy zlecenia zus w warszawie tez stwierdzil ze nie widza przeciwskazan do wyplaty lecz oddzial w mojej miejscowosci sie zaparł ze nie wyplaci....prosze jesli ktos znalaz sie w podobnej sytulacji lub moze ktos kto zna prawo niech napisze czy jest sens walki z susem....pozdrawiam

Składki zerowe tak jak u mnie i tez zus się zaparł a w uzasadnieniu napisał że nie otrzymam zasiłku chorobowego w zwiazku z wykonywaniem pracy. Czysty absurd bo to że nie wykonywałem pracy jest banalne do udowodnienia Zwykła formalność która nie powinna miec wpływu a jednak . Napisałem odwołanie i czekam na rezultaty

no jest banalne u mnie tez choc jedna pani z firmy w ktorej mialam to zlecenie tak mi utrudnila dodatkowo ze szok juz myslalam ze wszystko sie wyjasni bo kierownik placowki napisal pismo w ktorym napisal wyraznie ze nie pracowalam i nie wypelnialam warunkow umowy a pani z tej firmy dopisala ze oni jako platnik nie sa w stanie stwierdzic czy ja pracowalam czy nie(instytucja bankowa ktora tym zdaniem mozna powiedziec ze stwierdzial ze na czarno pracowalam) mialam wszczete postepowanie w toku ktorego osoba z zusu z wawy wyjasnila wszystko i stwierdziala ze oni nie widza przeciw wskazan do wyplaty zasilku poniewaz tam skladki sa zerowe ale u mnie powiedzialy panie ze nie bo ja moglam jednak pracowac a kiedy zanioslam pismo z wawy to stwierdzily ze dla nich nic nie wynika z tego pisama a w decyzjach ktore dostaje to pisza ze nadal pracuje tam na zleceniu choc ustalo 6 czerwca nie mam juz sily na ta instytucje mam tylko nadzieje ze to co uslyszalam od radcy ze dowodem na to iz nie pracowalam sa skladki zerowe sie potwierdzi w sadzie pracy choc sie zastanawiam czy kontynuowac to l4 czy zrezygnowac i czekac az sie wyjasni to co juz zlozylam choc wtedy bede zalowala ze nie chodzilam dalej na l4 jak mi kase oddadza:)ehhhh

A ja już mam wyrok Sądu Rejonowego w podobnej sprawie i zastanawiam się nad apelacją.
Cytat ,,pojęcie kontynuowania działalności zarobkowej w rozumieniu art.13 ust.1 pkt 2 ustawy zasiłkowej oznacza trwanie umowy, w ramach której czynności wykonywane były przed okresem niezdolności do pracy i będą wykonywane po jego zakończeniu"
Czy ktoś może mi coś doradzić?

pięćdziesięciolatka, jak zakończyła się Twoja sprawa ??

mam identyczną sytuację, zastanawia mnie rozwiązanie tej sprawy

mam podobną sytuację. pracowałam w jednej firmie, której podpisywane były dwie umowy tj: umowa o prcę i umowa zlecenie. firma nie wyrejestrowała w zusie umowy zlecenie i zus nie wypłacił mi chorobowego. zakład pracy zrobił korekte do zusu i wyrejestrował mnie z dniem kiedy zakończyłam faktycznie tam pracować . ciekawi mnie czy zus to uzna i mi wypłaci zasiłek chorobowy. czy ktoś może miał podobną sytuację???

Witam Bardzo Państwa proszę o jakieś wskazówki odnośnie tego tematu gdyż mam tą samą sytuację A jestem bardzo chory i nigdzie nie mogę uzyskać pomocy. Leszek

Nie posiadam pieniędzy gdyż ZUS nie wypłaca mi zasiłku chorobowego po ustaniu zatrudnienia gdyż miałem bardzo ciężka operację nowotworową nie byłem w stanie na logiczne myślenie.

Powrót