ZUS odmówił przyznania emerytury

• Autor wątku Autor wątku xxyyzz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xxyyzz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
ZUS odmówił przyznania emerytury, gdyż nie uznał świadectwa pracy w warunkach szczególnych, ponieważ stwierdził iż brak jest charakteru pracy ( w świadectwie napisane jest wykaz A dział XIV pozycja 25 stanowisko, ponadto jest w świadectwie pracy stanowisko monter urządzeń i konstrukcji metalowych a w świadectwie pracy w warunkach szczególnych zakład pracy wpisał stanowisko ślusarz a to jest mój zawód wyuczony ze szkoły, spełniam wszystkie wymogi przejścia na emeryturę w wieku 60lat, przysługuje mi odwołanie do Sądu Okręgowego. Na co mogę się powołać w odwołaniu od decyzji oprócz tego wykonywana pracę mogą zaświadczyć świadkowie. Ponadto zakład pracy wpisał mi w świadectwie pracy w warunkach szczególnych błędne wskazanie Zarządzenie Resortowego Ministra Budownictwa zarządzenie nr 16 z 10 XII 1983r a powinno być Nr 9 z 1 sierpnia 1983.:?:

Czas ucieka do zlożenia odwołania, ale może uda się wyegzekwować z firmy poprawione świadectwo pracy.
Z tego co mi wiadomo, do uznania pracy w szczególnych warunkach najważniejszą rolę prawidłowe świadectwo pracy, a tu, jak Pan pisze: jest podstawowy błąd w zawodzie wykonywanym w firmie.

nie ma tej firmy, firma została zlikwidowana, świadkowie jeszcze są (żyją) którzy pracowali razem i są już na emeryturach z tym że zawód wykonywany mieli wpisany taki sam w obu świadectwach, pozostaje mi tylko odwołanie

Życzę powodzenia.
Może za wczasu warto spisać zeznania świadków.

Praca w szczególnych uznawana jest na podstawie dokumentów, a nie zeznań świadków.

Mam podobny problem. Pracodawca w świadectwie pracy w szczególnych warunkach źle wpisał pozycję i punkt stanowiska pracy z wykazu A zarządzenia Ministra Kultury i Sztuki z dnia 1.07.1983r. ZUS przysłał decyzje odmowną. Zakład pracy nie istnieje. Kto może wystawić korektę?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam

W Świadectwie pracy pracodawca (zakład nie istnieje) podał podstawę pracy w warunkach szczególnych : Wykaz C Dział III – nie zaznaczył poz. 6 – ale ze świadectwa wynika, że byłem zatrudniony tak jak ta pozycja zakłada – czy to będzie duży problem dla ZUS-u ?? bo wysłał pismo do nieistniejącej już firmy z prośbą o uzupełnienie?! Wiedząc, że firma nie istnieje…

Zapomniałem dodać, że własnie kończę 60 lat i staram się o wcześniejszą emeryturę, w związku z pracą w warunkach szcególnych... może teraz ktoś się odezwie!?!?!:mad:

Powrót