ZUS odmówił przyznania zas. macierzyńskiego

• Autor wątku Autor wątku ojkaojka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ojkaojka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dobry wieczór,

Mój problem dotyczy odmowy Zusu w sprawie przyznania mi zasiłku macierzyńskiego, prowadzę DG od stycznia 2017r..
Od początku płaciłam składki preferencyjne, od 2019 i 2020 Mały Zus. Składki nigdy nie były wyższe niż 800 zł. To powinno kwalifikowac mnie do wyrównania zasiłku macierzyńskiego do kwoty 1000 zł.
W dniu 31 marca opłaciłam składkę zus wraz z dobrowolnym chorobowym za luty, spóźniłam się ze względu na brak płynności finansowej, nadchodzące problemy z pandemią (problemy finansowe moich klientów) oraz zaawansowana ciązą. Urodziłam 24 kwietnia. Składek za marzec, kwiecień, maj nie opłacałam, ponieważ kwalifikowałam się do zwolnienia w ramach Tarczy Antykryzysowej. Takie zwolnienie otrzymałam, otrzymujac stosowne pisma od ZUS na epue ze sporym opóźnieniem(w czerwcu, lipcu).
Ze względu na brak decyzji w sprawie mojego zasiłku udałam się do Zusu aby to wyjaśnić. Okazało się, że pod koniec lipca na adres zameldowania wysłano pismo odmowne (list zwykły), niestety takiego listu nie otrzymałam, listonosz prawdopodobnie listu nie umieścił w skrzynce. Okazało się, że odmowa jest ze względu na opóźnienie w płatności składki za luty.
Jest to dla mnie absurdalne, gdyż powinna być brana pod uwagę składka za marzec(poród był w kwietniu), skoro zostałam zwolniona z płatności tych trzech składek, założyłam, że Państwo Polskie opłaciło je za mnie w terminie. Okazało się jednak, że wraz z pojawieniem się Tarczy zmieniły się także przepisy, o czym nie miałam pojęcia.
Obecnie na moim koncie istnieją nowe zaległe składki (za lipiec i czerwiec) których na urlopie macierzyńskim nie powinnam płacić, nie mam jednak wyjścia i uregulowałam płatność.
Polecono mi wysłanie druku do ZUS US-9 - "wniosku o wyrażenie zgody na opłacenie składek po terminie" wraz z uzasadnieniem.

Jakie kroki powinnam jeszcze podjąć? Czy jest szansa, aby ZUS wziął pod uwagę składkę opłacona po terminie?
Proszę o poradę, obecnie brakuje mi pieniędzy (tyram jak wół po nocach liczac na to, że moi klienci będą jednak wypłacalni, w dzień opiekuję się niemowlakiem. Do tego muszę wciąż opłacać bierzące składki.

Alex

Powrót