ZUS odrzucił zgłoszenie małżonki do ubezpieczenia

• Autor wątku Autor wątku donigi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

donigi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Poszukuję pomocy w rozwiązaniu pewnej kwestii, niestety kadry w firmie twierdzą że nic więcej nie są w stanie zrobić.

Kiedy zacząłem nową pracę zgłosiłem do swojego ubezpieczenia dzieci i zonę która była w tym czasie zarejestrowana jako bezrobotna. Było to w lutym 2018 roku. Pod koniec roku żona została wyrejestrowana z urzędu pracy i od tego czasu świeci się w ewuś na czerwono, urząd ją wypisał z ZUS.

W kadrach mówią że po ich stronie nic nie można zrobić, bo oni już mają zgłoszenie z potwierdzeniem i że musieli by ja wyrejestrować by ją ponownie zarejestrować. Oczywiście tego tez nie chcą zrobić, mają dużo pracy a ja już im kolejny raz tym ZUSem głowę zawracam.

Udało się skontaktować z ZUS gdzie otrzymaliśmy informację ze zgłoszenie zostało odrzucone z powodu pobierania ubezpieczenia z PUP i od tego czasu żona nie miała ubezpieczenia. Była w tym okresie kilkukrotnie u lekarza i na podstawie potwierdzenia z kadr o poprawnym zgłoszeniu składała oświadczenie że jest ubezpieczona.
Czy będą z tego powodu jakieś konsekwencje?
Co mogę zrobić by była przypisana do mojego ubezpieczania?

donigi napisał:
niestety kadry w firmie twierdzą że nic więcej nie są w stanie zrobić.
Nie tylko są w stanie ale muszą bo:
art. 193 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych

Kto:
1) nie zgłasza wymaganych przepisami ustawy danych lub zgłasza nieprawdziwe dane mające wpływ na wymiar składek na ubezpieczenie zdrowotne albo udziela w tych sprawach nieprawdziwych wyjaśnień lub odmawia ich udzielenia,
1a) nie dokonuje w terminie zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego lub wyrejestrowania z ubezpieczenia zdrowotnego,
(…)
6) będąc ubezpieczonym, nie informuje podmiotu właściwego do dokonania zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego o okolicznościach powodujących konieczność zgłoszenia lub wyrejestrowania członka rodziny,
(…)
- podlega karze grzywny.

Czyli na Tobie spoczywa obowiązek poinformowania pracodawcy, a na pracodawcy obowiązek zgłoszenia do ZUS.

Jeśli pracodawca uchyla się od wyprostowania tej sytuacji i tym samym zgłoszenia żony do ubezpieczenia, złóż pracodawcy pismo w tej sprawie (kopię z potwierdzeniem złożenia pracodawcy zachowaj dla siebie; będzie Ci potrzebna jeśli NFZ będzie dochodził od żony pokrycia kosztów wizyt lekarskich). Oczywiście w piśmie wyprostuj sytuację, żeby z niego wynikało, że od 1 stycznia żona nie ma ubezpieczenia (jest szansa na wsteczne zgłoszenie do ubezpieczenia).

donigi napisał:
Kiedy zacząłem nową pracę zgłosiłem do swojego ubezpieczenia dzieci i zonę która była w tym czasie zarejestrowana jako bezrobotna.
Panie w kadrach były poinformowane, że żona jest zarejestrowana jako bezrobotna? Bo jeśli o tym wiedziały, to nie powinny jej zgłaszać. Więc już bez zbędnych dyskusji powinny to szybko wyprostować.
A jeśli o tym nie poinformowałeś, to Twój błąd - skoro żona miała własny tytuł do ubezpieczenia zdrowotnego to nie można było jej "podpiąć" pod Twoje ubezpieczenia. Ale nawet jeśli to był Twój błąd to sytuację trzeba wyprostować.

donigi napisał:
W kadrach mówią że po ich stronie nic nie można zrobić, bo oni już mają zgłoszenie z potwierdzeniem i że musieli by ja wyrejestrować by ją ponownie zarejestrować. Oczywiście tego tez nie chcą zrobić, mają dużo pracy a ja już im kolejny raz tym ZUSem głowę zawracam.
Składając pismo, o którym powyżej, powiedz paniom, że już więcej im głowy zawracał nie będziesz ale skoro i Tobie grozi grzywna, i żonie grozi poniesienie kosztów leczenia - więc się zabezpieczasz informując na piśmie o konieczności objęcia ubezpieczeniem członka rodziny.

donigi napisał:
Czy będą z tego powodu jakieś konsekwencje?
Tak jak napisałam wyżej.

donigi napisał:
Co mogę zrobić by była przypisana do mojego ubezpieczania?
Jak wyżej.
Jeśli pracodawca nie zareaguje wyślij pismo informujące do NFZ/ZUS.

Dziękuję drona, pismo załatwiło sprawę i faktycznie dało się od ręki zrobić :)

Ostatnia edycja:
Powrót