zus przywrócenie terminu odwołania

• Autor wątku Autor wątku martmartamarta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martmartamarta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Czy możliwe jest przywrócenie terminu odwołania decyzji, jeżeli list z Zusu informujący o zakończeniu przyznawania renty nie został przesłany listem poleconym? Nie wiem czy został wysłany czy po prostu zniknął po drodze - nie otrzymałam go.
Dowiedziałam się, że renta może zostać przedłużona po 25. roku życia jeżeli jestem na ostatnim roku studiów, a wiem
że renta już nie jest wypłacana - wnioskuję z braku wpływu na konto.
Natomiast tak jak wspomniałam list z Zusu nie został dostarczony do skrzynki.
W poniedziałek chcę załatwiać sprawę, ale nie wiem czy w ogóle wspominać o tym liście czy prawo mojego kontynuowania nauki jest ważniejsze...

proszę o pomoc

Odwołanie rozpatruje sąd powszechny, więc piszesz odwołanie i składasz je z wnioskiem o przywrócenie terminu w ZUS, który przekazuje je do sądu a sąd rozpatruje wniosek. Musisz koniecznie złożyć oba pisma jednocześnie. We wniosku musisz uprawdopodobnić, iż nie zachowałaś terminu bez swej winy. Jeśli sąd uzna te rację przywraca ci termin, jeśli nie, piszesz zażalenie na postanowienie o odmowie przywrócenia terminu, które jest postanowieniem kończącym postępowanie. Problematykę tę regulują przepisy kodeksu postępowania cywilnego art. 167-172. Powodzenia.

Dziękuję, czy brak listu poleconego jest wystarczającym powodem? Czy składając odwołanie do sądu ponoszę opłatę?

Powrót