ZUS - renta chorobowa

• Autor wątku Autor wątku Marqola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marqola

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam
Pytanie z tematu rentowo-emerytalnego.

Osoba miała orzeczoną niepełnosprawność (całkowitą niezdolność do pracy) i na tej podstawie rentę socjalną przez kilkanaście lat, a następnie (w związku z podjętym zatrudnieniem) orzeczoną tylko częściową niezdolność do pracy na rok, na którą nie przysługuje już renta socjalna a świadczenia z tytułu renty chorobowej ZUS odmawia, pownieważ niepełnosprawność powstała w okresie młodzieńczym (16 rok życia) czyli w okresie, kiedy nie były opłacane składki.
Czy jeżeli osoba po upływie ważności orzeczenia o częściowej niezdolnosci do pracy złoży wniosek o rente chorobową (nie będzie to ciągłość), jeśli komisja lekarska uzna jej częściową niezdolność do pracy, to ZUS jako powstanie niepełnosprawnosci policzy dzień złożenia obecnego wniosku czy wcześniejszy, dawny termin w związku z już posiadaną dokumentacją w aktach ZUS?

Czemu nie renta socjalna? Jej przesłanką jest powstanie niepełnosprawności w okresie 16 roku życia. To ona będzie najprawdopodobniej przysługiwała. A renta chorobowa z ZUS duża szansa że nie przysługuje.

Renta socjalna przysługuje osobie posiadającej orzeczenie o całkowitej niezdolności do pracy (czyli II grupa) a tę ZUS mi zabrał, bo podjęłam zatrudnienie.
Czyli jestem w ... :roll:

a tę ZUS mi zabrał, bo podjęłam zatrudnienie.

Wątpliwe.

ZUS ustali najprawdopodobniej jako powstanie niezdolności ten czas, który był na poprzednich orzeczeniach. Ile masz okresu składkowego?
W poprzednim poście zrozumiałem że nie miałaś żadnego okresu składkowego więc została jedynie do wzięcia pod uwagę renta socjalna co napisałem.

Mam staż ponad 9 lat pracy oraz 1 rok stażu z urzędu pracy (nie wiem czy to okres składkowy czy nieskładkowy) wypracowane już po powstaniu niepełnosprawności. ZUS odmawia wypłaty świadczenia stwierdzając, że się nie należy, ponieważ niepełnosprawność powstała w okresie, w krórym nie były opłacane składki, ani do 18 miesięcy po zaprzestaniu ich opłacania.
Zachorowałam między 15 a 16 rż, ucząc się w szkole zawodowej z praktykami, ale ZUS nie chce ich uznac jako składkowe, bo szkoła podpisała niekorzystną dla nas umowę na praktyki nie za pośrednictwem CECHu tylko bezpośrednio z pracodawcą. Nie wiem czy którykolwiek pietnasto czy szesnastolatek w latach osiemdziesiątych zdawał sobie sprawę z okresów składkowych? Ja nie.
Odwołałam się do sądu od decyzji ZUS, ale w internecie nie spotkałam się jeszcze z żadnym korzystnym dla odwołującej sie osoby wyroku w tym temacie :(

Prawo jest akurat tutaj jednoznaczne. Widzę tu jedyną opcje. Pracowałaś 9 lat mimo choroby powstałej w 16 roku życia. Trzeba próbować powołać fakt, że w wieku 16 lat nie powstała niezdolność lecz później, dowodząc właśnie pracą w tym okresie.

Biegły sądowy lekarz będzie ustalał tą date na etapie sądownym. Żeby ocenić dokładniej stan faktyczny i przyjąć odpowiednią linie obrony oczywiście trzeba by było widzieć akta sprawy, szczególnie dokumentacje medyczną. Ale składając odwołanie do sądu samodzielnie, bez przyjęcia korzystnej z punktu widzenia prawa strategii masz dużą szansę na przegraną.

Powrót