Zus, UP

• Autor wątku Autor wątku Simon1990
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Simon1990

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam,
mam kilka pytan odnosnie mojej sytuacji ( z gory przepraszam za brak polskich znakow). Pracowalem od 15 lutego 2016 roku w pewnej firmie. Od pracodawcy otrzymalem umowe o prace na czas nieokreslony. Niestety po ponad miesiacu doznalem paskudnej kontuzji ( nie ma znaczenia pisac jakiej). Od 26 marca 2016 roku jestem na L4. Potem moja umowa zostala wypowiedziana przez pracodawce i bezproblemowo otrzymalem od zusu najpierw swiadczenie chorobowe a nastepnie rehablitacyjne. Koniec rehablitacji przewidziany jest na 23 lutego 2017 roku. Stad moje pytania :
1. Czy po tym okresie az do znalezienie pracy przysluguje mi zasilek dla bezrobotnych?
2. Czy jesli punkt pierwszy bedzie spelniony i sam znajde prace przysluguje mi dodatek aktywacyjny i jesli tak to na jaki okres ?
3. Czy jesli jako bezrobotny bede chcial podjac kurs - w tym wypadku programowania za okolo 10 tys. to czy Urzad pracy dofinansuje mi go ? Od czego zalezy stopien dofinansowania ? ( Slyszalem o 40%, 60 % i 100 %)
4. Czy jednoczesnie bede mogl sie starac o dodatek relokacyjny jesli zamierzam pracowac w miescie oddalonym od mojego miesca zameldowania o 160 km?
5. Czy ktores z powyzszych swiadczen/ dodatkow/ dofinansowan itp. sie wykluczaja ?
Z gory bardzo dziekuje za odpowiedz
Pozdrawiam

Simon1990 napisał:
Witam,
mam kilka pytan odnosnie mojej sytuacji ( z gory przepraszam za brak polskich znakow). Pracowalem od 15 lutego 2016 roku w pewnej firmie. Od pracodawcy otrzymalem umowe o prace na czas nieokreslony. Niestety po ponad miesiacu doznalem paskudnej kontuzji ( nie ma znaczenia pisac jakiej). Od 26 marca 2016 roku jestem na L4. Potem moja umowa zostala wypowiedziana przez pracodawce i bezproblemowo otrzymalem od zusu najpierw swiadczenie chorobowe a nastepnie rehablitacyjne. Koniec rehablitacji przewidziany jest na 23 lutego 2017 roku. Stad moje pytania :
1. Czy po tym okresie az do znalezienie pracy przysluguje mi zasilek dla bezrobotnych?
Tak.
2. Czy jesli punkt pierwszy bedzie spelniony i sam znajde prace przysluguje mi dodatek aktywacyjny i jesli tak to na jaki okres ?
Dodatek przysługuje bezrobotnemu który przerwał poieranie zasiłku z powodu znalezienia pracy przez połowę czasu jaki pozostał mu do końca pobierania zasiłku.
3. Czy jesli jako bezrobotny bede chcial podjac kurs - w tym wypadku programowania za okolo 10 tys. to czy Urzad pracy dofinansuje mi go ? Od czego zalezy stopien dofinansowania ? ( Slyszalem o 40%, 60 % i 100 %)
To pytanie do konkretnego Urzędu.
4. Czy jednoczesnie bede mogl sie starac o dodatek relokacyjny jesli zamierzam pracowac w miescie oddalonym od mojego miesca zameldowania o 160 km?
Nie znam takiego pojęcia.
5. Czy ktores z powyzszych swiadczen/ dodatkow/ dofinansowan itp. sie wykluczaja ?
Z gory bardzo dziekuje za odpowiedz
Pozdrawiam
Tak wszystkie się wykluczają, można pobierać tylko jedno świadczenie naraz z Urzędu.

Polecam poczytać.

https://forumprawne.org/bezrobocie/457259-bezrobotny-prawo-do-zasilku.html

Bardzo dziekuje za odpowiedz. Mam jeszcze jedno pytanie - czy dobrze zrozumialem, ze nie moge pobierac naraz kilku ? Tzn., czy moge najpierw wnioskowac o dofinanowanie kursu, nastepnie o np. zasilek dla bezrobotnych lub dodatek relokacyjny (mobilnosciowy)?? Innymi slowy czy mozna skorzystac z tych swiadczen jakby po kolei ? Bo przeciez bedac bezrobotnym, podejmujac kurs w innym miescie nadal potrzebuje pieniedzy na podstawowe rzeczy.Pozdrawiam

Świadczenia dla bezrobotnych można pobierać pokolei.
Ale w przypadku gdy pobierasz zasiłek i zostaniesz skierowany do odbycia szkolenia to niemożliwe jest jednoczesne pobieranie zasiłku i stypendium za szkolenie.
Ale chyba lepiej poszukać pracy, bo każde minimalne wynagrodzenie jest większe od każdego świadczenia.

Dziekuje za odpowiedz. Mam jeszcze ostatnie pytanie - powiedzial Pan ze jednoczesnie nie moge pobierac zasilku dla bezrobotnych i stypendium z kursu. Jednakze nie chodzi mi o zadne stypendium, a o stricte oplacenie przez UP kursu za okolo 10 tys. Czy w takim wypadku mozliwe jest pobieranie zasilku przez okres trwania kursu czyli okolo 2 - 3 miesiace? Czy jednak musze wybrac sposrod tych dwoch opcji ?

Stypendium za szkolenie wynosi 120% zasiłku dla bezrobotnych za 150 lub więcej godzin. W przypadku mniejszej ilości godzin. jest naliczane proporcjonalnie do liczy godzin.
Zatem osoba pobierająca zasiłek skierowana na szkolenie przed rozpoczęciem kursu składa oświadczenie o wyborze jednego ze świadczeń.

Dziekuje za odpowiedz ! Pozdrawiam

Witam mam pewien problem. Mianowicie zależy mi na dofinansowaniu pewnego dość drogiego szkolenia ( okolo 10 tys. zl ) przez UP. Niestety UP do którego przynależę jest w stanie dofinansować owe szkolenie w wysokosci okolo 3 - 4 tys zl. Jak sie dowiedzialem w innych miastach kwoty są nieco inne. Mianowicie wahają się od 4 tys. zł do aż 10 tys. zł. Stąd moje pytanie: Czy w momencie mojej przeprowadzki do innego miasta ( tak jak planuję od dluzszego czasu ) i zamieszkania w akademiku możliwe jest tymczasowe zameldowanie w danym miescie ?? Pozdrawiam i dziekuję za odpowiedź !

Aby zarejestrować się w UP musisz posiadać meldunek stały, tymczasowy na terenie działania tego Urzędu, bądź nie posiadać wogóle żadnego zameldowania.
Z tego co wiem, to podczas pobytu w akademiku jesteś tam tymczasowo zameldowany, ale należy to sprawdzić.

Dziękuję za informację. Pozdrawiam

Powrót