Zus uznał mnie za zmarłą a ja żyję!!! Pomocy!!!

• Autor wątku Autor wątku asia1971neon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asia1971neon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam i błagam o pomoc.

Nie wiem co mam zrobić , kiedy 4.02.2010 opuściłam szpital do głowy by mi nie przyszło co mnie czeka.Jako że już pół roku jestem na zwolnieniu lekarskim nadszedł czas na złożenie dokumentów do Zus-u na komisję która miała stwierdzić czy dostanę rentę i jakie było moje zdziwienie kiedy dałam dowód osobisty a pani urzędniczka powiedziała mi że ja nie żyję.Co więcej zabrała mi dowód i powiedziała że mi go nie odda(byłam w szoku).Każda próba rozmowy kończyła się tym że pani urzędniczka mówiła że jeśli ja to ja to mam sobie to sama odkręcać.Po trzech dniach jeżdzenia do Zus mam dość.Na początku chciało mi się śmiać ,ale teraz to tylko płakać.Ostatnia moja wizyta w zusie skończyła się tym że urzędniczka powiedziała że ma mój akt zgonu co więcej przeze mnie podpisany. Jak to możliwe że ja sama mogłam podpisać akt zgonu????Zakończyło się tym że mi puściły nerwy a urzędniczka wezwała ochronę i po prostu wygonili mnie .Poszłam na policję owszem Pan policjant pojechał ze mną i co ? po wysłuchaniu kierowniczki stwierdził ze On nic tu nie może i co więcej że mają prawo do zabrania mi dowodu osobistego.A teraz gdzie bym nie poszła to nigdzie nie istnieję jako osoba żywa,nawet w banku nie mogę wypłacić swoich pieniędzy.Jestem chora mam dużego guza w głowie i co gorsza dwa miesiące czekałam w kolejce na rezonans magnetyczny za tydzień mam wyznaczoną datę i nie mam dowodu.Po wizycie w Zus-e z policją otrzymałam śmieszny dokument z moimi danymi lecz na dole widnieje napis że osoba taka nie żyje.

Bardzo proszę o pomoc ! Nie wiem co mam dalej robić.

Nie wierze!!!!Taka sytuacja naprawde sie zdarzyla????Z ciekawoscia bede obserwowala jak wypowiedza sie prawnicy!:what:

To chyba z jakiegoś filmu?
Idź do urzędu stanu cywilnego i wyjaśnij sprawę,na jakiej podstawie wydano akt zgonu.
Co ma do tego ZUS? Akt zgonu mogli mieć tylko w sytuacji, gdy wypłacili zasiłek pogrzebowy. A komu go wypłacili? Grubsza sprawa.

Ostatnia edycja:
No nie !!! Już nie jeden taki przypadek w naszym kraju.W Urzędzie powinni pokazać dokumenty kiedy zmarłaś. A co na to lekarz, który podpisał akt zgonu. Teraz to musisz być "bardzo zdrowa", aby odzyskać powrót do życia. Faktycznie horror. Współczuję......

Błąd mógł nastąpić w ZUSie zbieżność nazwisk i tradycyjnie niechlujstwo urzędasa
Teraz nikt nie będzie chciał się przyznać do błędu.:mad:

Zadzwoń do "Uwagi" i poproś o pomoc.
Nie, nie żartuję ...

ja tez radzę urząd stanu cywilnego - dowiedz się kto wystawił ci akt zgonu,
Zmarły nie podpisuje przecież swojego aktu zgonu jak by miał to zrobić.
czy nie masz innego dokumentu ze zdjęciem/ paszport/ legitymacja?

No to nie wiem, polucjant raczej, jak większość. Polska rzeczywistość.
Iwosia ma rację. Najlepiej niech ktoś pomoże w dostarczeniu trumny pod ZUS, jakiś transparent. Wybacz, ale gdzie kończy się logika, tam są drzwi do ZUS-u.
Jeszcze niech powiadomią prokuratora, że nieuzasadnienie odbierałaś chorobowe po śmierci, a także korzystałaś z pomocy NFZ.
Weź ze sobą większą ilość osób Ci pomocnych, kupę dokumentów, różnych, cokolwiek, ze zdjęciami, wypisy ze szpitala, trzeba zrobić szum.
Przed obliczem kamer niech ktoś z ZUS powie, że nie żyjesz. W oczy milionom telewidzów.
Idź może do wójta czy burmistrza. Niech się przed wyborami wykaże, pojedzie, pomoże.
Serdecznie współczuję.

Radzę natychmiast udać się do prokuratora.

Wczoraj kiedy dodałam ten post znów powrócił okropny ból głowy.
Wylądowałam na pogotowiu i znów schody.......owszem zostałam przyjęta ,podano mi zastrzyk, lecz niestety muszę za wszystko zapłacić.Ze względu na mój stan zdrowia jestem trochę ograniczona ponieważ te okropne bóle głowy mnie wykańczają.Jutro pojade do urzędu stanu cywilnego a pózniej do prokuratury.

Pozdrawiam Was wszystkich.

Pozi napisał:
Błąd mógł nastąpić w ZUSie zbieżność nazwisk i tradycyjnie niechlujstwo urzędasa
Teraz nikt nie będzie chciał się przyznać do błędu.:mad:

A od kiedy to ZUS wypisuje akt zgonu???????

Wczoraj miałem problem w ZUSie z winy ich pracownika i wyjaśnienie całej sprawy kosztowało mnie sporo nerwów.
Sorry:ooo: troszkę nie przemyślałem tematu pod wpływem wzburzenia.;) (co nie zmienia mojej złej opini o ZUSie)

Radzę trzy razy pomyśleć zanim się napisze jedno głupstwo. :)

Witam i informuję że moja sprawa jest już prawie zakończona.Dziś byłam w urzędzie stanu cywilnego i okazuje się że imię i nazwisko osoby zmarłej było takie same lecz miejscowość się nie zgadzała.Wypisano mi stosowny dokument z którym udałam się do Zus-u no i odzyskałam dowód .Kierowniczka Zus-u osobiście mnie przeprosiła.Zaległy zasiłek chorobowy wraz z odsetkami będzie mi wypłacony.Bardzo się cieszę że w piątek będę mogła jechać na rezonans.:D

Super, nawet nie wiesz jak się cieszę. Witam wśród żywych i życzę zdrówka.

A wystarczyło sprawdzić PESEL. :)

asia1971neon, miło przeczytać dobrą wiadomość. Ja także cieszę się, że wszystko się wyjaśniło. Życzę duuuuuuuuuużo zdrówka;)

Powrót