ZUS versus US

• Autor wątku Autor wątku dejwidziu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dejwidziu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Proszę poradźcie ....lub podzielcie sie swoim spostrzeżeniem.
Prowadzę działalność jednoosobową..."wyrejestrowałem się ZUSu" w lipcu 2008r.tj. złożyłem odpowiednie papierki żeby zaniechać obowiązku płacenia składek....
Jak w świetle prawa zostanie potraktowany mój dochód, faktura którą wystawię i rozliczę sie z niej w US za np. miesiąc sierpień i każdy kolejny miesiąc?

Czy wiecie jak wygląda procedura "współpracy" US z ZUS em....??
Kto kogo informuje...że dany podatnik coś tam coś tam....
Czy będę wezwany do zapłaty składki ZUS za miesiąc w którym osiągnąłem dochód mimo iż ZUS rzekomo jest poinformowany o zaprzestaniu prowadzenia działalności przeze mnie??

wydzial dzialalnosci gospodarczej danego miasta - tam gdzie rejstrujesz dzialalnosc zawiadamia o tym fakcie US i zus
jezeli chodzi o zawieszenie to nie wiem czy taka informacje wychodzi z urzedu
natomiast jak sie rozliczasz z US?
jak wykazesz skladki zus na Picie rocznym?
pomyslales o tym?

Ostatnia edycja:
Ps1. W oparciu o jaką procedurę prawną.....?
Pierwsze słyszę żeby Urząd Miasta, Ewidencja działalności gospodarczej ingerował w kwestię ZUS i US. Moją Żona pracuje właśnie na takim stanowisku w UM.

Ps2. Odliczeniu od dochodu są kwestią indywidualną, tj. jesli takowe są to wykazujemy je na pit36...a jeśli nie to indywidualna kwestia podatnika...a składki ZUS właśnie do takowych sie zaliczają...

dejwidziu napisał:
Ps1. W oparciu o jaką procedurę prawną.....?
Pierwsze słyszę żeby Urząd Miasta, Ewidencja działalności gospodarczej ingerował w kwestię ZUS i US. Moją Żona pracuje właśnie na takim stanowisku w UM.

Ps2. Odliczeniu od dochodu są kwestią indywidualną, tj. jesli takowe są to wykazujemy je na pit36...a jeśli nie to indywidualna kwestia podatnika...a składki ZUS właśnie do takowych sie zaliczają...

ps. 1 nie wiem dokladnie, ale wiem, ze wdg ma obowiazek zawiadomic us i zus o wpisie do dzialalnosci gospodarczej danej osoby

ps. 2 w sumie tak:) jak podatnik chce potem zaplacić kare i karne odsetki:)

hm...no tak co do obowiązku o poinformowaniu w/w instytucji w momencie rozpoczęcia lub aktualizacji danych dotyczących działalności jak najbardziej tak.
Ale...jak wygląda sprawa zawieszenia, wyrejestrowania sie z ZUS a wykazywania potem dochodu w US ?

dejwidziu napisał:
Moją Żona pracuje właśnie na takim stanowisku w UM.
Z całym szacunkiem, ale chyba nie sugeruje Pan, że żona nie zna ustawy o swobodzie działalności gospodarczej i innych ustaw, których znajomość jest niezbędna aby pracować w wydziale działalności gospodarczej.
To co Pan pisze, to po prostu bzdura świadcząca o nieznajomości przepisów, które powinien znać każdy prowadzący działalność gospodarczą.
Jak nie zna, to trudno - nieznajomość przepisów szkodzi. :)

Ostatnia edycja:
Janusz M. napisał:
Z całym szacunkiem, ale chyba nie sugeruje Pan, że żona nie zna ustawy o swobodzie działalności gospodarczej i innych ustaw, których znajomość jest niezbędna aby pracować w wydziale działalności gospodarczej.
To co Pan pisze, to po prostu bzdura świadcząca o nieznajomości przepisów, które powinien znać każdy prowadzący działalność gospodarczą.
Jak nie zna, to trudno - nieznajomość przepisów szkodzi. :)

Hmm...jakże uprzejme i kulturalne spostrzeżenie. Jeśli większość klientów i ludzi z najbliższego otoczenia traktuje Pan w tak opryskliwy sposób- winszuje i mówię enjoy. A sądziłem że forum służy do wymiany wiedzy lub jej zdobycie, ale skoro nawet Moderator potrafi jedynie wytknąć jej brak....smutny los naszego kraju, bo każdy cwaniakuje mądrością ale jego własne kury srają mu we własne gniazdo.

Moja kwestia dotyczy funkcjonowania ZUS-u których zglebić tajniki funkcjonowania próbuję kolejny rząd by zmiejszyc powiększające sie corocznie milardowe wsparcie, a mimo to nie mogą znaleźć rozwiązania...podobnie jak Ja na swoje pytanie.

Proszę nie używać wulgaryzmów - ostrzegam.
Natomiast co do poruszonego tematu, to według Pana, może Pan nie opłacać składek ZUS, natomiast może Pan mieć przychody i wykazywać je.
Otóż szanowny Panie, prawo obowiązujące do 20 września 2008 roku nie przewidywało "zawieszania działalności gospodarczej". Taka możliwość istnieje dopiero od 20.09.2008 VAT.pl: Zawieszenie działalności
O tym wie każdy prowadzący działalność gospodarczą.
Obowiązkiem wydziału działalności gospodarczej urzędu gminy jest powiadamianie o wszelkich zmianach w ewidencji odpowiedniego oddziału ZUS i właściwego US.
Niezależnie od tego obowiązkiem przedsiębiorcy jest złożenie w ZUS druków ZUS ZWPA i ZUS ZWUA z kodem 600.
Zgodnie z obowiązującym do 20 września prawem, wyrejestrować się z ZUS można było dopiero po zlikwidowaniu działalności gospodarczej i ZUS miał prawo żądać zapłaty zaległych składek mimo, że przedsiębiorca "wyrejestrował się z ZUS".
Pomijam, czy to było słuszne, czy nie, ale dura(durne) lex sed lex.

Janusz M. napisał:
Proszę nie używać wulgaryzmów - ostrzegam.
Zgodnie z obowiązującym do 20 września prawem, wyrejestrować się z ZUS można było dopiero po zlikwidowaniu działalności gospodarczej i ZUS miał prawo żądać zapłaty zaległych składek mimo, że przedsiębiorca "wyrejestrował się z ZUS".
Pomijam, czy to było słuszne, czy nie, ale dura(durne) lex sed lex.
1.Jakie wulgaryzmy ma Pan na myśli?

2.Do 20 września 2008 roku było dokładnie odwrotnie, jak Pan piszę. Dlatego apeluje czytac ze zrozumieniem.
"Przez lata wypracowano w miarę jednolite stanowisko ZUS. Stanowisko to pozwalało na niepłacenie składek ZUS, bo uznawało faktyczne zaprzestanie działalności za likwidację firmy. Określano to mianem faktycznej przerwy w działalności gospodarczej.

Faktyczna przerwa w działalności to faktyczna przerwa w opłacaniu składek. Faktyczna przerwa w wykonywaniu działalności gospodarczej dawała prowadzącym działalność gospodarczą zwolnienie z obowiązku opłacania składek ZUS za okres przerwy. Osoby prowadzące działalność pozarolniczą podlegały bowiem ubezpieczeniom w ZUS od dnia faktycznego rozpoczęcia wykonywania działalności do dnia faktycznego zaprzestania wykonywania tej działalności."
VAT.pl: Przed 20.09.2008 - Zawieszenie działalności gospodarczej

Proszę pamiętać, że żaden redaktor nie tworzy prawa, a artykuły prasowe nie są źródłem stosowania prawa.
Powtarzam, do dnia 20 września 2008 roku nie było prawnych możliwości zawieszenia prowadzenia działalności gospodarczej (pomijam tu czasowe zawieszenie płatników karty podatkowej). Wprawdzie ZUS (nie wszędzie) tolerował takie wyrejestrowywania płatnika i ubezpieczonego, ale NFZ skutecznie (są wyroki sądowe, np. Wyrok Sądu Apelacyjnego w Warszawie z dnia 4 września 2003 r.III AUa 445/2002) domagał się opłacenia za cały okres składek ubezpieczenia zdrowotnego.
Dopiero sprawy te zostały uregulowane poprzez ustawę o zmianie ustawy o swobodzie działalności gospodarczej, oraz o zmianie niektórych innych ustaw, która obowiązuje od dnia 20 września 2008 roku.

Proszę więc swoje wypowiedzi opierać na aktach prawnych, a nie artykułach prasowych.

Powrót