zus w ciąży a działalnośc gospodarcza

• Autor wątku Autor wątku alexx29
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alexx29

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,jestem stomatologiem od pięciu lat prowadzę działalnośc gosp.
w ramach samozatrudnienia.Aktualnie jestem w piątym miesiącu ciąży.
Moje pytanie dotyczy informacji jaką usłyszałam niedawno w radiu. Podobno weszła nowa ustawa dająca możliwośc kobiecie na dział.gosp.
poprzez podniesienie do maksimum ostatniej składki zus przed pójściem na
urlop uzyskania miesięcznej wypłaty od zusu ok.6tys złotych przez cały okres urlopu macierzyńskiego.Próbowałam się dowiadywac bezpośrednio w zusie
i zostałam sprowadzona do parteru,że bzdury wymyślam.
Możliwe,ale jest to dla mnie kwestia bardzo istotna w związku z czym
zwracam się o pomoc w tej sprawie.:confused:

alexx29 napisał:
Podobno weszła nowa ustawa dająca możliwośc kobiecie na dział.gosp.
poprzez podniesienie do maksimum ostatniej składki zus przed pójściem na
urlop uzyskania miesięcznej wypłaty od zusu ok.6tys złotych przez cały okres urlopu macierzyńskiego.Próbowałam się dowiadywac bezpośrednio w zusie
i zostałam sprowadzona do parteru,że bzdury wymyślam.

Kompletne bzdury. "Nie weszła" żadna nowa ustawa dotycząca zasiłku macierzyńskiego dla prowadzących działalność.
Podstawę wymiaru składek podnieść sobie możesz w każdej chwili - dokładnie tak jak do tej pory.

witam
dokładnie tak jak napisałeś kompletne bzdury.Ktoś nagłośnił głupotę a ludzie się napalili

W czerwcu, lipcu i sierpniu 2010 r. dla osób prowadzących pozarolniczą działalność gospodarczą na podstawie przepisów o działalności gospodarczej lub innych przepisów szczególnych,
podstawa wymiaru składek na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe nie może przekraczać miesięcznie kwoty 8290,95 zł (tj. 250% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w pierwszym kwartale 2010r.).

Ostatnia edycja:
Powrót