ZUS wniosek o rente odmowny czy moge zlozyc wniosek o swiad.rehab ktory mialem 9 mcy

• Autor wątku Autor wątku Andrzej Gdz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Andrzej Gdz

Użytkownik
Odpowiedzi
69
Witam !

Przebywalem 9 m-cy na swiadczeniu rehabilitacyjnym.
Lekarz u ktorego sie leczę stwierdzil ze pomimo ze swiadczenie przysluguje 12 m-cy, on nie widzi szans na poprawe zdrowia.
Kazal mi zlozyc wniosek o rente z tytulu niezdolnosci do pracy do ZUSu.
Wniosek zlozylem , bylem na komisji i lekarz orzecznik mnie uzdrowil stwierdzajac ze jestem zdolny do pracy.
Lekarz u ktorego sie lecze w tym ukladzie kazal zlozyc wniosek na komisje o dalsze swiadczenie rehabilitacyjne poniewaz wykorzystalem 9 m-cy z przyslugujacych 12 m-cy.

Wniosek zlozylem do ZUSu i otrzymalem odmowna decyzje , poniewaz wczesniejsza decyzja o rencie byla odmowna wiec nie ma podstaw abym znowu byl badany przez Orzecznika w sprawie przyznania 3 m-cznego swiadczenia rehabilitacyjnego.

Mam pytanie ?

Czy to jest prawnie prawidlowa decyzja ZUSu ?

Dlaczego nie odwołał się Pan od decyzji orzecznika do komisji ZUS?

Janusz M. napisał:
Dlaczego nie odwołał się Pan od decyzji orzecznika do komisji ZUS?
Wie pan ja sie nie znam na dokladnych procedurach ale tak mi kazal lekarz u ktorego sie lecze.
Dobrze ze zostalo mi jeszcze 3 dni do zlozenia odwolania od decyzji Orzecznika.
Zloze odwolanie do Komisji ZUS.

Panie Andrzeju:

1. lekarz prowadzący (leczący) nie ma praktycznie żadnej wiedzy w kwestii ustalania niezdolności do pracy;

2. dodatkowo, ten pana lekarz udowodnił, że przy okazji nie zna prawa;

3. następnym razem radzę czytać pouczenia zawarte w każdym piśmie otrzymanym od ZUSu, a nie słuchać osób trzecich;

ps. lekarz nie uzdrawia, tylko stwierdza i to najczęściej prostymi badaniami, że określone schorzenia, które "wyczaił" lekarz prowadzący albo nie występują, albo występują w mniejszym zakresie, albo występują, ale nie są wystarczające, aby uznać pana za osobę niezdolną do pracy w rozumieniu ustawy rentowej;

wynika to z tego, iż niezdolność do pracy uzasadniająca wystawienie zwolneinia lekarskiego ma się nijak do niezdolności uzasadniajacej rentę;

rafal_26 napisał:
Panie Andrzeju:

1. lekarz prowadzący (leczący) nie ma praktycznie żadnej wiedzy w kwestii ustalania niezdolności do pracy;

2. dodatkowo, ten pana lekarz udowodnił, że przy okazji nie zna prawa;

3. następnym razem radzę czytać pouczenia zawarte w każdym piśmie otrzymanym od ZUSu, a nie słuchać osób trzecich;

ps. lekarz nie uzdrawia, tylko stwierdza i to najczęściej prostymi badaniami, że określone schorzenia, które "wyczaił" lekarz prowadzący albo nie występują, albo występują w mniejszym zakresie, albo występują, ale nie są wystarczające, aby uznać pana za osobę niezdolną do pracy w rozumieniu ustawy rentowej;

wynika to z tego, iż niezdolność do pracy uzasadniająca wystawienie zwolneinia lekarskiego ma się nijak do niezdolności uzasadniajacej rentę;

No tak ZUS = CYRK to malo powiedziane.
Zlozylem odwolanie do ZUSu od orzeczenia lekarza orzecznika.
Zanioslem pismo do ZUSu jako odwolanie i mnie cofnęli poniewaz to nie jest odwolanie ale sprzeciw ????
Poprawilem i juz jak sprzeciw od orzeczenia lekarza orzecznika zlozylem w ZUSie.
Teraz tylko czekac na wezwanie na tzw. komisje.
Ale juz sie dowiedzialem ze szanse sa rowne "zero" poniewaz lekarze z komisji nie beda kwestionowac decyzji lekarza orzecznika i zmieniac decyzje bo by wyszlo ze lek.orzecznik sie nie zna i jest......

Ostatnia edycja:
następnie będzie odwołanie do sądu ubezpieczeń, tam zostaną powołani niezależni biegli, którzy określą pana stan zdrowia i okoliczność, czy jest taki zły, że należy się renta;

Powrót